Wat heb je nodig om cocktails te maken?

Het maken van cocktails thuis is een leuke bezigheid, vooral als je de juiste cocktail tools en cocktail benodigdheden bij de hand hebt. Ben je van plan om samen met vrienden een wedstrijdje te doen wie de lekkerste cocktails kan maken of wil je weten hoe je een goedkope cocktail kunt maken voor een feestje, een cocktail workshop of een andere gelegenheid? Een perfecte cocktail maken begint én eindigt bij het gebruik van de juiste uitrusting en ingrediënten. Hier lees je dé tools en benodigdheden die je nodig hebt om thuis cocktails te maken.

De verschillende ingrediënten die je nodig hebt

Naast de basis dranken zoals wodka, rum, gin en tequila, heb je mixers nodig zoals sodawater, tonic en vruchtensappen. Ook zoetstoffen zoals eenvoudige siroop en bittertjes zijn belangrijk bij cocktails maken. En vergeet de ijsblokjes niet!

Verse ingrediënten zoals citroen-, limoen- en sinaasappelschijfjes worden vaak gebruikt bij cocktails maken voor het toevoegen van een frisse smaak en zorgen er tegelijkertijd voor dat de cocktails er leuker uitzien. Deze citrusvruchten zijn nodig voor garnering én voor het toevoegen van een zuurtje dat de cocktail nog meer smaak kan geven.

Kruiden zoals munt, basilicum en rozemarijn kunnen ook worden gebruikt om een aroma aan je cocktails toe te voegen. Denk aan een eenvoudige manier om smaak toe te voegen aan je Wodka Soda met peper! Ook kun je kruiden goed gebruiken bij het maken van een Mojito of een Gin & Tonic.

Meer weten over ingrediënten? Lees dan zeker onze tips voor cocktails maken!

Ingrediënten om mocktails te maken

Voor diegenen die de voorkeur geven aan niet-alcoholische opties, is het goed om een assortiment aan kwalitatieve mocktail-ingrediënten te hebben, zoals alcoholvrije versies van je favoriete likeuren en speciale mocktail-siropen. Zo kun je genieten van de smaak van een cocktail zonder de effecten van alcohol.

Welke cocktail benodigdheden heb je absoluut nodig?

De basis van je cocktail uitrusting is een goede cocktail shaker. Er zijn verschillende soorten shakers, maar de meest populaire zijn de Boston shaker en de Cobbler shaker. Een Boston shaker bestaat uit twee delen: een glas en een metalen tin. Een Cobbler shaker heeft drie delen, het derde deel is een handige ingebouwde zeef. Deze shaker gebruik je bijvoorbeeld voor het maken van een klassieke Margarita, waarbij het zeven helpt om een gladde en fijne textuur te krijgen.

Deze fine strainer, ook wel bekend als een zeef, is ook los verkrijgbaar en wordt gebruikt in combinatie met de shaker om kleine stukjes ijs, fruit of kruiden uit de cocktail te zeven.

Bij een Margarita, maar ook bij het bereiden van een White Russian en een Pornstar Martini, waarbij de ingrediënten zachtjes gemixt moeten worden zonder te veel schuim of belletjes te creëren, kun je met de Cobbler shaker gecontroleerd shaken.

Klaar met een boston shaker? Zeker niet!

Het antwoord op de vraag ‘welke cocktails zijn er‘ is bijna net zo complex als het antwoord op de vraag wat je allemaal nodig hebt om cocktails te maken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je hebt in ieder geval een jigger nodig bij het maken van cocktails. Dit is een maatbeker gebruikt voor het afmeten van de juiste hoeveelheden alcohol en andere ingrediënten. Het zorgt ervoor dat je consistent de lekkerste drankjes kunt maken.

Met een cocktail shaker en een jigger ben je er ook nog lang niet, er is meer nodig bij cocktails maken! Een lange lepel, vaak met een spiraalvormige handgreep is ook onmisbaar voor het roeren van cocktails. Het helpt bij het gelijkmatig mengen van de ingrediënten zonder te veel lucht toe te voegen.

Een muddler is net als de barlepel en cocktailshaker een onmisbaar hulpmiddel voor het pletten of ‘muddlen’ van ingrediënten zoals kruiden, fruit en suiker om hun smaken vrij te laten komen.

Het juiste glaswerk bij de juiste cocktail

Een professionele bartender zal altijd weten in welk cocktailglas de cocktail te schenken. We kunnen het ons voorstellen als jij dat nog niet weet bij het beginnen met cocktails maken! Een paar basisglazen zoals highball glazen, martini glazen en old-fashioned glazen kunnen een goed startpunt zijn. Rietjes kun je ook toevoegen aan je lijstje!

Welk glas bij welke cocktail? Is een veel gestelde vraag! We helpen je graag wat verder bij het uitvinden van het antwoord op de vraag ‘bij welke cocktail gebruik je welk glas’. Coupenglazen zijn bijvoorbeeld super voor geserveerde cocktails zonder ijs, zoals een Daiquiri of een Manhattan, waarbij de brede opening het aroma en de smaak van de cocktail versterkt.

Er zijn verschillende soorten glazen

Voor cocktails zoals Margaritas of Pina Coladas, zijn specifieke glazen zoals Margarita glazen of Hurricane glazen aan te bevelen. Deze glazen zien er vooral ook gaaf uit in combinatie met de lekkere tropische drankjes.

Nog een tip van onze bartenders: een ijsemmer en een tang. IJsblokjes zijn een onmisbaar ingrediënt voor de meeste cocktails. Een ijsemmer en een tang helpen bij het gemakkelijk en hygiënisch hanteren van ijs.

Zelf beginnen met cocktails maken of toch een cocktailbar huren?

Met wat oefening en de juiste uitrusting kun je al snel thuis cocktails maken die qua smaak en presentatie niet onderdoen voor die van een professionele cocktailbar. Maar als je een evenement organiseert en je wilt je gasten een onvergetelijke ervaring bieden, kan het huren van een cocktailbar van Rising Moon een betere keuze zijn. Zo hoef je zelf niet uit te sloven en profiteer je van de expertise van professionele bartenders en een stijlvolle presentatie!

Neem contact op

Ons inhuren voor jouw bedrijfsfeest?

Op zoek naar cocktailshakers die jouw bedrijfsfeest gegarandeerd tot succes gaan maken? Wacht dan niet langer en neem snel contact met ons op!