Twee cocktails op een bar

Waar komt het woord cocktail vandaan?

Waar komt het woord cocktail vandaan? Dit is de vraag die we in dit artikel beantwoorden. Ontdek de veelzijdige verhalen en theorieën achter dit bekende woord die teruggaan tot kleurrijke folklore en historische handelspraktijken.

De oorsprong van het woord ‘Cocktail’

cocktail bestaat uit twee gecombineerd gebruikt woorden namelijk het woord cock tailed

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van het woord ‘cocktail’. Sommigen beweren dat het woord is afgeleid van Franse termen, terwijl anderen beweren dat het is geïntroduceerd door de Spanjaarden. Eén ding is zeker: de cocktail, zoals we die kennen, is een echt veelkleurig drankje dat de smaken van verschillende alcoholische dranken combineert tot een harmonieuze smaak combinatie.

Eén van de meest populaire verhalen is dat de cocktail zijn naam dankt aan de veelkleurige staart van een haan, een ‘coq’s tail’ in het Frans. Een andere theorie suggereert dat het woord is afgeleid van het Franse woord ‘coquetier’, wat een eierdopje betekent, dat mogelijk werd gebruikt om de cocktail te serveren. Maar er is nog een andere theorie die een compleet andere oorsprong van het woord suggereert.

De legende van Betsy Flanagan

Het verhaal van Betsy Flanagan, een Ierse kroegbazin uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, is nauw verweven met de oorsprong van de cocktail. Betsy serveerde naar verluidt ‘gemengde drankjes’ aan Franse soldaten, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de veelkleurige drankjes dat we nu kennen als de cocktail.

Het verhaal gaat dat Betsy haar drankjes versierde met de kleurrijke veren van een haan, vandaar de naam “cock-tail”. Deze anekdote heeft sindsdien invloed gehad op de namen van latere cocktails en helpt ons te begrijpen waar het woord cocktail vandaan komt. Maar ondanks de populariteit van dit verhaal, is er nog een andere theorie die de oorsprong van de cocktail kan verklaren.

Het verhaal van de paardenhandel en pittige Mixen

In de 18e eeuw was het in de paardenhandel gebruikelijk om gember en peper te gebruiken om paarden levendiger te maken. Dit heeft mogelijk invloed gehad op het ontstaan van de cocktail zoals we die nu kennen.

Deze pittige mixen werden vaak gemaakt uit het laatste restje drank uit vaten en verkocht tegen een gereduceerd tarief. Hierbij werd de kraan in het vat de ‘cock’ genoemd en het restje drank onder de kraan de ‘tail’, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de oorsprong van het woord ‘cocktail’. Maar er is nog een andere theorie die ons nog verder terug in de tijd brengt.

Coctel. Een Spaanse invloed?

Het Maya-woord ‘coctel’, dat gefermenteerde vruchtensappen betekent, zou in de 16e eeuw door de Spanjaarden zijn overgenomen en in latijns spaanse landen gebruikt. Deze dranken, die mogelijk een lekker drankje waren, werden vaak geserveerd bij religieuze ceremonies.

Het is echter onduidelijk of hetzelfde woord daadwerkelijk de oorsprong is van het woord ‘cocktail’ zoals we dat tegenwoordig kennen. Hetzelfde woord bleek echter in verschillende contexten te worden gebruikt. Maar ongeacht waar het woord vandaan komt, één ding is zeker, cocktails hebben een rijke geschiedenis en hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld tot ware cultuuriconen.

De evolutie van cocktail naar cultuuricoon

Een sfeervolle foto van een cocktailbar

De cocktailcultuur begon zich te ontwikkelen in de 19e eeuw, met de opkomst van de Amerikaanse cocktailcultuur. Hierbij werden verschillende alcoholische dranken gecombineerd om nieuwe smaken te creëren. De cocktails die we vandaag de dag kennen, zijn het resultaat van eeuwen van experimenten en innovaties.

Cocktails zoals de Mojito, Negroni en Old Fashioned zijn niet alleen heerlijke drankjes, maar ook symbolen van cultuur en stijl. Ze vertegenwoordigen de elegantie van de New Yorkse cocktailcultuur, de levendigheid van Cuba en de verfijning van de klassieke cocktailwereld. Maar hoe zijn deze cocktails eigenlijk ontstaan?

Van vat tot glas, cocktailings

In de vroege dagen van de cocktailcultuur was het gebruikelijk om het laatste restje drank uit vaten te mengen en deze mix te verkopen als ‘Cock-tailings’. Deze praktijk, waarbij verschillende alcoholische dranken zoals:

 • rum
 • brandy
 • whisky
 • gin
 • applejack

Het gebruik van een gecombineerd vat, waarin ingrediënten werden samengevoegd, heeft bijgedragen aan de evolutie van de cocktail.

Het mengen van deze alcoholische dranken creëerde unieke smaakprofielen en opende de deur naar eindeloze mogelijkheden voor innovatie en creativiteit. Het is deze manier van experimenteren dat de basis heeft gevormd voor de moderne cocktailcultuur.

Vive le cocktail: Franse invloeden

De Franse invloed op de cocktailcultuur is niet te onderschatten. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog ontwikkelden Franse officieren een voorkeur voor het drankje ‘Coquetel’. Deze voorliefde heeft bijgedragen aan de verspreiding van de cocktailcultuur tijdens deze periode.

De term ‘Coquetel’ was een populaire drank onder de Franse officieren die gestationeerd waren in de zuidelijke staten van Amerika tijdens de oorlog. Dit drankje heeft bijgedragen aan de verspreiding van de cocktailcultuur en stond bekend als ‘Coquetel’. Maar hoe worden deze klassieke cocktails vandaag de dag bereid?

Rising Moon’s aanpak van klassieke cocktails

Een illustratie van moderne cocktailcreaties met een twist, zoals besproken in Rising Moon's Aanpak van Klassieke Cocktails

Bij Rising Moon, benaderen we klassieke cocktails met een moderne twist. We geloven in het creëren van unieke en innovatieve cocktails door het gebruik van zelfgemaakte ingrediënten en het experimenteren met nieuwe bereidingstechnieken.

Rising Moon richt zich op een breed scala aan cocktails, variërend van echte klassiekers tot originele innovatieve recepten. Enkele voorbeelden van cocktails waar we ons op richten zijn:

 • Bloody Mary
 • Mojito
 • Margarita
 • Espresso Martini

Maar we zijn niet bang om buiten het boekje te treden en iets nieuws te creëren.

Basisingrediënten met een twist

Bij Rising Moon geloven we in het gebruik van hoogwaardige ingrediënten en het experimenteren met nieuwe en spannende smaken. We gebruiken bijzondere ingrediënten zoals:

 • Hoogwaardige wodka
 • Verse frambozen
 • Verse basilicum
 • Suikerwater
 • Verse limoen
 • IJs

Met behulp van deze gebruikte ingrediënten transformeren we onze cocktails en bieden we onze gasten een unieke smaakbeleving.

Elke cocktail die we maken is een kunstwerk, zorgvuldig samengesteld uit de beste ingrediënten. We geloven dat de keuze van de basisingrediënten van cruciaal belang is voor het creëren van een goede cocktail. Daarom kiezen we bij Rising Moon voor witte of lichte rumvariëteiten als basisingrediënten voor onze cocktails.

Shaken of stirred, technieken heruitgevonden

Bij het bereiden van cocktails bij Rising Moon worden doorgaans de volgende technieken toegepast:

 • shaken
 • stirred
 • muddling
 • straining
 • building

Elke techniek heeft zijn eigen unieke invloed op de smaak en textuur van de cocktail.

Het shaken van een cocktail resulteert in meer verdunning en een minder fluweelzacht mondgevoel. Indien men de pure smaak van de ingrediënten wenst te ervaren, is stirred de meest geschikte optie. Het shaken van een cocktail voegt textuur toe door de luchtbelletjes die ontstaan tijdens het proces.

Wat maakt een cocktail een cocktail?

Wat maakt een cocktail echt een cocktail? Hoewel er geen strikte definitie bestaat, zijn er enkele essentiële elementen die een cocktail onderscheiden van andere drankjes. Deze elementen omvatten het hoofdingrediënt (meestal een distillaat), en de balans tussen zoet en zuur, vaak bereikt door de toevoeging van suiker en citroen- of limoensap.

Deze basisingrediënten vormen de ruggengraat van elke cocktail, maar het is de kunst van het mengen en de aandacht voor detail die een cocktail transformeert van een eenvoudig drankje tot een meesterwerk van smaken.

Het hoofdingrediënt, distillaten

Distillaten spelen een cruciale rol in de wereld van cocktails. Van vodka, gin, tequila, rum, whiskey tot brandy, deze sterke alcoholische dranken vormen het hart van elke alcoholische drank zoals een cocktail.

Elk distillaat heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, dat kan variëren afhankelijk van de grondstof die wordt gebruikt voor het distillaat en de naloop die smaak geeft aan het distillaat. Dit maakt het mogelijk om een oneindig aantal smaakcombinaties te creëren, wat bijdraagt aan de diversiteit en complexiteit van cocktails.

Zoetheid en kruiden, de rol van suiker en specerijen

Suiker en specerijen zijn twee andere essentiële ingrediënten in een cocktail. Suiker draagt bij aan de zoetheid van een cocktail en tempert de scherpte van alcohol, terwijl specerijen complexe aroma’s en smaken toevoegen die de drinkervaring verrijken.

Traditionele specerijen zoals steranijs, cassia kaneel, nootmuskaat, vanilleboon en zwarte peper worden vaak gebruikt in cocktails. Ze dienen als aromatische smaakstoffen en worden vaak geïnfuseerd in bitters om extra smaak diepte toe te voegen aan de cocktail.

Veelgestelde Vragen

Waarom heet het een cocktail?

Een “cocktail” wordt zo genoemd vanwege de Engelse term waarbij “cock” refereerde aan de kraan op het vat en “tailings” de laatste druppels in het vat waren. Dit is waarschijnlijk waar de term vandaan komt. Maar er zijn ook andere verhalen waarbij er verwezen wordt naar Franse en Ierse verhalen.

Wat betekent het woord cocktail?

Een cocktail is een mixdrankje dat bestaat uit minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten, zoals gin-tonic, pina colada of mojito.

Wat is het verschil tussen een cocktail en een mixdrankje?

Het verschil tussen een cocktail en een mixdrankje is dat cocktails handgemaakt zijn en meer dan twee dranken en mixers bevatten, terwijl mixdrankjes slechts twee ingrediënten hebben, zoals gin en tonic of rum-cola.

Wat was de eerste cocktail?

De eerste cocktail was de Old Fashioned, die in het begin van de 19e eeuw werd gemaakt en voor het eerst beschreven werd in 1806.

Wie heeft de cocktail uitgevonden?

Professor Jerry Thomas wordt beschouwd als de geestelijk vader van het beroep bartender en als de eerste mixoloog. Hij schreef ’s werelds eerste boek over bartenden en mixdranken, genaamd The Bartenders Guide.

Neem contact op

Ons inhuren voor jouw bedrijfsfeest?

Op zoek naar cocktailshakers die jouw bedrijfsfeest gegarandeerd tot succes gaan maken? Wacht dan niet langer en neem snel contact met ons op!