CHIN CHIN! Op een mooi jaar

Inderdaad een mooi jaar. Het is een bizarre tijd geweest en we zijn er gelukkig goed doorheen gekomen. Nu zijn we weer lekker bezig in de Vondeltuin met het maken van cocktails op mooie dagen. Op dit moment alleen nog to go, voor als je onderweg bent in het Vondelpark en zin hebt in een lekker drankje. Als eenmaal de restricties mbt het aantal bezoekers op het terras worden opgeheven, kan je ook in de Vondeltuin genieten van een cocktail. Dan het allereerste festival in het Oosterpark: ROOTS Amsterdam. Daar doen we virgin cocktails en normale cocktails bij de Moon stage: best een toepasselijke naam. Met Liquicity gaan we op pad op 16, 17 en 18 juli en begin september zitten we op Vlieland. In welke vorm dan ook op Into the Great Wide Open zijn er weer echt lekkere drankjes! Wij hebben zin, zin in de zomer van 2021. We zien jullie aan de bar: Chin Chin!

 

Tips en tricks voor een cocktail met vers fruit: #1 de limoen

Een echte Rising Moon cocktail is gemaakt met vers fruit. Zo worden de Caipirinha en Mojito met limoen gemaakt, de Lazy Laura met mango, de Vampierre met framboos en de Aardbeien Margarita met (logisch) aardbeien. Vandaag deelt Rising Moon haar tips hoe je het beste een limoen kunt bewaren en bewerken voor de Caipirinha en Mojito.

Limoenen kopen
De limoen is een kleine, groene citrusvrucht. Wil je cocktails met limoen maken, zorg er dan eerst voor dat je er genoeg hebt. Ze gaan er als een speer doorheen! Let er bij de aankoop op dat de schil een gave kleur heeft. De beste limoen zijn zwaar van gewicht in verhouding tot hun grote, dit betekent dat er lekker veel sap in zit. Limoenen hoef je niet in de koelkast te bewaren, ze zijn dan ongeveer een week houdbaar. Wil je ze toch wat langer bewaren, dan mogen ze ook in koelkast en geef ze dan 2 weken.

Limoenen bewerken
Boen de schil van de limoen eerst schoon met water en rol hem daarna een paar keer heen en weer tussen je handpalm en je snijplank. Zo komen de sappen vrij die je straks in je cocktail wilt. Verwijder dan de boven en onderkant van de limoen. Hier is de schil het dikste en deze dikke schil komt de smaak niet ten goede, hij brengt namelijk een bittere smaak met zich mee. Weg ermee dus! Snij dan de limoen precies door de helft in de lengte. De halve limoen snij je weer door de lengte waardoor je 4 langwerpige partjes limoen hebt. Snijd de partjes eventueel in delen. Als je deze limoendeeltjes gebruikt voor je cocktail komen er de meeste smaken vrij. Je kunt ze uitknijpen tussen je vingers of mudlen met een mudler.

Limoentaart-recept

Tips voor cocktailmakers in spe

Voor professionele cocktailmakers in spe, heeft Rising Moon handige tips waardoor je snel een pro lijkt.
1. Zorg ervoor dat je genoeg ingrediënten hebt.
2. Ook voor het ijs: sla 2x zoveel ijs in dan je zelf denkt nodig te hebben.
3. De standaard benodigdheden zijn: snijplank, scherp mes, lepel, stamper, shaker, ijsemmers, rietjes en suikerpot
4. Let dan op de benodigdheden per cocktail. Bedenk welk glazen je gebruikt, zet bakjes klaar met daarin de ingrediënten. Leg je ingrediënten alvast klaar en maak van te voren je garnituur gereed.
5. Heb je recept bij de hand. De meest bekende Rising Moon cocktailrecepten lees je hier. Lees ze goed door, voor je aan de gang gaat.

En zorg natuurlijk voor vrienden om mee te proosten CHIN CHIN!

Het verhaal achter onze Vampierre

We hebben veel te danken aan onze sponsor Smirnoff. Dit vodkamerk had een 8  jaar oude vodka die ze wilden promoten: de Pierre Vodka. Om onze dankbaarheid te tonen hebben we speciaal voor hen een cocktail verzonnen: de Vampierre. De cocktail heeft als basiskleur rood, van de frambozen, en als hoofd ingrediënt vodka. Onze gasten zijn vaak onder de indruk van de combinatie: framboos, basilicum, citroen en vodka. Een krachtige cocktail met een frisse fruitige smaak. We maken hem daarom op elke locatie en hopen dat je in de toekomst de Vampierre op een terras in Parijs kan bestellen...

Gin & Tonic

28 april gaan we er eindelijk aan geloven: de eerste echte terrasdagen in 2021 in Nederland. En dat betekent: tijd voor Gin & Tonic! Je favoriete drankje op een zonovergoten terras, de ultieme dorstlesser en een heerlijke opfrisser en opkikker tegelijkertijd.

Bij Rising Moon serveren we de koning onder de gin & tonic: VL92-Gin en Fentimans Tonic. VL92-Gin wordt gemaakt op Nederlandse bodem, in Vlaardingen. De Fentimans is een eeuwenoud familierecept uit Engeland. De verhouding gin en tonic zijn 1:3, verder hoort er een hoop ijs bij en je kunt variëren met de garnering. Rising Moon garneert de gin & tonic met gember en piment korrel.

Vele variaties gin & tonic
De klassieke gin & tonic kennen we met ijs en citroen, maar tegenwoordig wordt er steeds meer geëxperimenteerd met ingrediënten. Zo werd de citroen eerst vervangen door limoen, eventueel aangevuld met een lange sliert komkommer. Ook verse kruiden zoals rozemarijn en salie misstaan de cocktail niet. Andere specials van Rising Moon zijn de Bitterzoet of Rose Fizz. In de Bitterzoet wordt gin & tonic gemixt met verse grapefruitsap en in de Rose Fizz wordt de tonic vervangen door Rose Lemonade, wederom van Fentimans.

Het destillatieproces
Gin wordt gemaakt vanuit een vergist graan. De sterke drank is het resultaat van een destillatieproces van graan, water, kruiden en specerijen. De neutrale alcohol krijgt zijn smaak door de kruiden en specerijen mee te destilleren. Maar de belangrijkste smaakmaker van gin is de jeneverbes. Verder wordt er geëxperimenteerd met korianderzaad, kruidnagel, basilicum, gedroogde citrusvruchten en dat maakt elke gin toch uniek. Vandaar dat er zoveel verschillende garneringen ook goed samengaan met een gin & tonic.

VL92_07