Shaken or stirred?

James Bond heeft een buitengewone voorkeur om zijn dry martini ‘shaken, not stirred‘ geserveerd te krijgen. Deze uitspraak is inmiddels bijna net zo beroemd als James Bond zelf. De bereiding van de martini blijft ondanks omstreden en een interessante vraag is: wanneer shake een cocktail en wanneer stir je een cocktail. Niet iedereen is net zo kieskeurig als James Bond, toch is het effect van de techniek van invloed op de cocktail. Hieronder een aantal vuistregels om rekening mee te houden als je zelf aan de slag gaat met cocktails.

RisingMoon-zw-22 kopie

Shaken

Het grootste voordeel van shaken is dat de cocktail kouder wordt. Door de dranken in een metalen shaker gevuld met ijs te shaken, koelt de inhoud sneller en beter. Shaken is daarnaast de beste methode om alle ingrediënten volledig te met elkaar te mengen. Wanneer ingrediënten verschillen in substantie en structuur is het raadzaam om te shaken, zoals troebele fruitsappen, romige zuivel, en stroperige suikersiroop. Rising Moon shaked onder andere de Mojito, Caipirinha en de Vampierre.

Stirred

Stir een cocktail wanneer de dranken van een zelfde dikte zijn. Denk aan frisdranken met alcohol. Alcohol en soda mixt gemakkelijk met enkele roerbewegingen. Bovendien, als een frisdrank koolzuur bevat is het sterk af te raden om te shaken want dat neemt de bruisend effect weg en het dreigt alle kanten op te spuiten. De Moscow Mule, Gin & Tonic en de Roze Fizz maakt Rising Moon met een stir beweging.

Wil je dit zelf ook leren? Kijk dan eens naar onze Cocktail workshop in Amsterdam.

Stirred cocktails

Neem contact op

Ons inhuren voor jouw bedrijfsfeest?

Op zoek naar cocktailshakers die jouw bedrijfsfeest gegarandeerd tot succes gaan maken? Wacht dan niet langer en neem snel contact met ons op!