We hebben onlangs wat root beer opgehaald bij een van onze lokale Roots Radics Brewing Company.Voor een lekkere root beer cocktail hebben eerder bij hun producten gehaald en hun root beer werd ten zeerste aanbevolen, dus we haalden wat op en zijn aan de slag gegaan. Wij houden van root beer, alleen zie je niet veel cocktails met root beer. Vandaar dat wij zijn gaan experimenteren. Wellicht mooie drankjes voor bevrijdingsdag!
Serieus, waarom is er niet een lekkere root beer cocktail? Daar gaan we verandering in brengen.
Allereerst proeven alleen de losse root beer. Dat was alles wat we dachten: heerlijk en vol, vanille en aardse wortelsmaken, niet te zoet. Wij geven de voorkeur aan drankjes die een beetje droger zijn, zodat we de uiteindelijke zoetheid in een drankje niet overheerst. Maar waarmee meng je het? In ons eerste proef van root beer cocktails, waren we van mening dat de meeste oude gedistilleerde dranken niet pasten. Behalve misschien cognac, want dat is iets fijner van smaak. Maar toen we de Spaanse brandewijn hadden geproefd, dachten dat dit misschien genoeg pit had om overeind te blijven in de root beer cocktails. En wat bleek: was de Spaanse brandewijn absoluut de beste kanshebber. In combinatie met de root beer had het echter nog een beetje helderheid nodig om de zaken wat op te vrolijken. Citroen was ok, maar limoensap was precies wat we zochten. Ten slotte misstaat een beetje anijs niet bij dit drankje. Absint was niet slecht, maar de bitters van Peychaud was precies goed. Daarmee geven we je:
Barcelona Baby
1. 60 ml Spaanse brandewijn
2. 15 ml limoensap
3. 2 streepjes Peychauds bitters
4. 80 ml root beer
Giet de eerste 3 ingrediënten in een glas. Voeg ijs toe. Top met wortelbier.
Ruikt: root beer, vanille, hints van kaneel en anijs.
Smaak: Honing, vanille en limoen aan de voorkant. Midden in de mond anijs en een beetje melasse. De afdronk is zure limoen, mout en ontbijtgranen (doet denken aan een donker bier zoals een Scotch ale)
Omdat we vonden dat oude sterke dranken te gemakkelijk waren, wilden we zien of een van onze meer bloemige of kruiden gins zou werken. We hebben Old Tom en onze Amethyst Gin erbij gehaald. Met de Old Tom werkte goed, maar de combinatie schitterde echt met de lavendeltonen van de Amethyst. Op basis van zou de sinaasappelsmaak goed kunnen werken om het drankje af te ronden. Daarom hebben we wat Grand Marnier en wat sinaasappelbitters toegevoegd, die het drankje een rijkere en een beetje helderheid gaven. Ten slotte hebben we een vleugje Angostura toegevoegd voor wat diepte en daarmee hadden we de volgende lekkere root beer cocktail:
De Snake Oil
60 ml gin (scheutje lavendelbitters toe aan je favoriete gin als je geen Amethyst-gin hebt)
20 ml Grand Marnier
1 scheutje oranje bitters
2 streepjes Angostura bitters
80 ml root beer
Roer de eerste 4 ingrediënten met ijs. Zeef in een glas. Aftoppen met root beer.
Ruikt: Beetje medicinaal (op een goed manier). Wortel en een beetje honig.
Smaak: Niet voor iedereen. Intro is super sterk en scherp, o.a. kruidnagels.
Het midden gedeelte is aards met tonen van schors, ondersteund door verbrande suiker en honing. Afwerking is sinaasappelschil en mout. Afdronk is root beer en ricola.
Over het algemeen zijn we best tevreden over hoe beide cocktails zijn geworden. Hoewel geen van beide drankjes de meest toegankelijke drank is die we hebben gemaakt, vinden we ze allebei lekker. Het is duidelijk dat we meer moeten experimenteren met root beer in onze cocktails. Tot de volgende keer, proost!