Alle blogposts in Actuele weetjes en nieuws

CHIN CHIN! Op een mooi jaar

Inderdaad een mooi jaar. Het is een bizarre tijd geweest en we zijn er gelukkig goed doorheen gekomen. Nu zijn we weer lekker bezig in de Vondeltuin met het maken van cocktails op mooie dagen. Op dit moment alleen nog to go, voor als je onderweg bent in het Vondelpark en zin hebt in een lekker drankje. Als eenmaal de restricties mbt het aantal bezoekers op het terras worden opgeheven, kan je ook in de Vondeltuin genieten van een cocktail. Dan het allereerste festival in het Oosterpark: ROOTS Amsterdam. Daar doen we virgin cocktails en normale cocktails bij de Moon stage: best een toepasselijke naam. Met Liquicity gaan we op pad op 16, 17 en 18 juli en begin september zitten we op Vlieland. In welke vorm dan ook op Into the Great Wide Open zijn er weer echt lekkere drankjes! Wij hebben zin, zin in de zomer van 2021. We zien jullie aan de bar: Chin Chin!

 

Tips en tricks voor een cocktail met vers fruit: #1 de limoen

Een echte Rising Moon cocktail is gemaakt met vers fruit. Zo worden de Caipirinha en Mojito met limoen gemaakt, de Lazy Laura met mango, de Vampierre met framboos en de Aardbeien Margarita met (logisch) aardbeien. Vandaag deelt Rising Moon haar tips hoe je het beste een limoen kunt bewaren en bewerken voor de Caipirinha en Mojito.

Limoenen kopen
De limoen is een kleine, groene citrusvrucht. Wil je cocktails met limoen maken, zorg er dan eerst voor dat je er genoeg hebt. Ze gaan er als een speer doorheen! Let er bij de aankoop op dat de schil een gave kleur heeft. De beste limoen zijn zwaar van gewicht in verhouding tot hun grote, dit betekent dat er lekker veel sap in zit. Limoenen hoef je niet in de koelkast te bewaren, ze zijn dan ongeveer een week houdbaar. Wil je ze toch wat langer bewaren, dan mogen ze ook in koelkast en geef ze dan 2 weken.

Limoenen bewerken
Boen de schil van de limoen eerst schoon met water en rol hem daarna een paar keer heen en weer tussen je handpalm en je snijplank. Zo komen de sappen vrij die je straks in je cocktail wilt. Verwijder dan de boven en onderkant van de limoen. Hier is de schil het dikste en deze dikke schil komt de smaak niet ten goede, hij brengt namelijk een bittere smaak met zich mee. Weg ermee dus! Snij dan de limoen precies door de helft in de lengte. De halve limoen snij je weer door de lengte waardoor je 4 langwerpige partjes limoen hebt. Snijd de partjes eventueel in delen. Als je deze limoendeeltjes gebruikt voor je cocktail komen er de meeste smaken vrij. Je kunt ze uitknijpen tussen je vingers of mudlen met een mudler.

Limoentaart-recept

Tips voor cocktailmakers in spe

Voor professionele cocktailmakers in spe, heeft Rising Moon handige tips waardoor je snel een pro lijkt.
1. Zorg ervoor dat je genoeg ingrediënten hebt.
2. Ook voor het ijs: sla 2x zoveel ijs in dan je zelf denkt nodig te hebben.
3. De standaard benodigdheden zijn: snijplank, scherp mes, lepel, stamper, shaker, ijsemmers, rietjes en suikerpot
4. Let dan op de benodigdheden per cocktail. Bedenk welk glazen je gebruikt, zet bakjes klaar met daarin de ingrediënten. Leg je ingrediënten alvast klaar en maak van te voren je garnituur gereed.
5. Heb je recept bij de hand. De meest bekende Rising Moon cocktailrecepten lees je hier. Lees ze goed door, voor je aan de gang gaat.

En zorg natuurlijk voor vrienden om mee te proosten CHIN CHIN!

Gin & Tonic

28 april gaan we er eindelijk aan geloven: de eerste echte terrasdagen in 2021 in Nederland. En dat betekent: tijd voor Gin & Tonic! Je favoriete drankje op een zonovergoten terras, de ultieme dorstlesser en een heerlijke opfrisser en opkikker tegelijkertijd.

Bij Rising Moon serveren we de koning onder de gin & tonic: VL92-Gin en Fentimans Tonic. VL92-Gin wordt gemaakt op Nederlandse bodem, in Vlaardingen. De Fentimans is een eeuwenoud familierecept uit Engeland. De verhouding gin en tonic zijn 1:3, verder hoort er een hoop ijs bij en je kunt variëren met de garnering. Rising Moon garneert de gin & tonic met gember en piment korrel.

Vele variaties gin & tonic
De klassieke gin & tonic kennen we met ijs en citroen, maar tegenwoordig wordt er steeds meer geëxperimenteerd met ingrediënten. Zo werd de citroen eerst vervangen door limoen, eventueel aangevuld met een lange sliert komkommer. Ook verse kruiden zoals rozemarijn en salie misstaan de cocktail niet. Andere specials van Rising Moon zijn de Bitterzoet of Rose Fizz. In de Bitterzoet wordt gin & tonic gemixt met verse grapefruitsap en in de Rose Fizz wordt de tonic vervangen door Rose Lemonade, wederom van Fentimans.

Het destillatieproces
Gin wordt gemaakt vanuit een vergist graan. De sterke drank is het resultaat van een destillatieproces van graan, water, kruiden en specerijen. De neutrale alcohol krijgt zijn smaak door de kruiden en specerijen mee te destilleren. Maar de belangrijkste smaakmaker van gin is de jeneverbes. Verder wordt er geëxperimenteerd met korianderzaad, kruidnagel, basilicum, gedroogde citrusvruchten en dat maakt elke gin toch uniek. Vandaar dat er zoveel verschillende garneringen ook goed samengaan met een gin & tonic.

VL92_07

Zes cocktail-apps voor elke cocktailmaker

Thuis cocktails maken wordt steeds populairder. Met steeds meer liefhebbers die iconische cocktails van hun favoriete cocktailbars thuis willen maken. Nadat je de essentiële bar tools en een voorraad hebt met lekkere ingrediënten, is het tijd om de drankjes echt te maken. Dat is waar deze apps van pas komen volgens Time Out USA. Van moderne klassiekers tot een recept zoeker voor drank die je hebt staan. Vindt de app die het beste bij je past in de onderstaande lijst.

1. Cocktailflow

Helaas is het voor thuisbars best lastig om heel veel verschillende drank op de plank te hebben staan. Cocktail Flow is de perfecte optie als je een beperkte selectie drank hebt. En wat inspiratie nodig hebt voor drankjes die je kunt maken met wat je hebt. Voer de sterke dranken en ingrediënten aan je bar in het gedeelte "Mijn bar" in en de software doet de rest. De database bevat maar liefst meer dan 600 recepten, inclusief leuke smoothies en virgin cocktails. En is het tijd om de drankjes echt te maken. Download het hier.

2. Modern classics

Cocktailgeeks, let op: de schrijver Robert Simonson heeft een definitieve lijst opgesteld van wat hij 'moderne klassiekers' noemt. 23 cocktails die hun plaats van herkomst hebben overstegen, veel op menu's verschijnen en hoog aangeschreven staan in de branche. Onder die gewaardeerde elixers zijn de Penicilline (2005), bedacht door Sam Ross in Milk & Honey in New York. Ook de Barrel-Aged Negroni (2009) van Jeffrey Morgenthaler in Portland's Clyde Common.  En de Breakfast Martini (1997) van Salvatore Calabrese in het beroemde Londense Bibliotheek Bar. Ook opgenomen in de app, die is ontworpen door Martin Doudoroff (PDT Cocktails, Index of Punch), zijn 50 originele recepten die voldoen aan ten minste enkele van de modern-klassieke criteria. Download het hier.

3. Distiller

Gebruik deze digitale expert om je bar te vullen met de beste flessen drank waarvan je niet wist dat ze bestonden. De app geeft aanbevelingen over wat je kunt drinken tijdens het uitgaan of bij het kopen van nieuwe sterke drank. Flessen worden beoordeeld door een panel van drank experts. En elk etiket heeft een handige Distiller-score die niet hoger is dan 100, zodat u snel de beste kunt vinden. Het is het tijd om de drankjes echt te maken. Of je nu whisky, tequila of rum wilt kopen, een gedetailleerde uitsplitsing van het smaakprofiel helpt je in de goede richting te sturen. Download het hier.

4. Highball

Deze app is voor de goed geïnformeerde drank specialist die goed thuis is in het maken van hun eigen brouwsels. Ontworpen voor het samenstellen en aanbieden van originele recepten, functioneert het als een gedeelde bron voor inventieve cocktailmakers om te zien wat anderen bedenken. Binnen de interface kun je een deelbare receptenkaart maken waarop je ingrediënten, afmetingen en een afbeelding kunt toevoegen. Voor de thuisliefhebber die een bibliotheek met drankjes wil beginnen of voor de professional die een steeds veranderend menu wil bijhouden. Dit is het perfecte digitale notitieblok. Download het hier.

5. Lush

Voor de besluiteloze barman/vrouw: deze full-service app vertelt je precies wat je wilt. Het platform organiseert zijn index van cocktails in toegankelijke smaaklijsten (fruitig, muntachtig, nootachtig) en in samengestelde shortlists zoals 'brunch' of 'meidenavond'. Wil je een drankje met verse limoen en lichte rum? Lush zal alle recepten verfijnen die deze ingrediënten bevatten. Download het hier.

6. The liquor cabinet: het is het tijd om de drankjes echt te maken

Hoewel deze app zich momenteel in een privé-bètatestmodus bevindt (we hebben het geprobeerd, het is goed), zal deze app een uitkomst zijn voor de liefhebber van drankjes op beginnersniveau. Nadat je de verbluffende foto's op het scherm hebt gezien - de app is een samenwerking tussen Instagram-megastar Patrick Janelle, zijn broers Peter en Sean en Maison Premiere-dierenarts Maxwell Britten - begin je te schudden en te roeren met eenvoudig te volgen instructies. Vergezeld van kristal- duidelijke beelden die laten zien hoe elk drankje moet worden samengesteld. Vooral nuttig voor nieuwkomers zijn ingebouwde proefnotities voor veelgebruikte ingrediënten, tips voor baruitrusting en leuke weetjes over populaire sterke dranken. Meld u hier aan voor updates.