Gin Tonic: een cocktail met een geschiedenis

Gin Tonic is een geliefd drankje over de hele wereld. Een echte klassieker waar bitter en zoet elkaar vinden en blenden tot een harmonieuze mix. De geschiedenis van Gin Tonic gaat niet minder dan 400 jaar terug in de tijd, met voetstappen in Engeland, Nederland, India en Peru. Ja, het is echt waar!

Gin Tonic

Gin: de Engelse versie van jenever

Wat heeft Nederland ermee te maken? Nou, de Engelse gin is afgeleid van de Nederlandse jenever, een drankje dat onder Engelse soldaten in de 17e eeuw bekend stond als ‘Dutch Courage’. Het werd een geliefd drankje onder deze Engelse soldaten om moed in te drinken en al gauw gingen de Engelsen hun eigen versie van de Hollandse jenever produceren: gin. Het verschil met jenever is dat gin gemaakt wordt op basis van neutrale graanalcohol en jenever wordt gemaakt op basis van gerst.

Tonic: de redder in nood

De geschiedenis van de wederhelft van onze geliefde Gin Tonic is te vinden in India en Peru, en wederom begint het verhaal met Engelse soldaten. Tijdens de Britse kolonisatie van India, werden vele Engelse soldaten geteisterd door malaria. De redder in nood om deze ziekte te bestrijden en te voorkomen was Indian Tonic. Het hoofdingrediënt in de Indian Tonic was en is de koorts-werende kinine, een goedje verkregen uit de Zuid-Amerikaanse Kinine boom en hét ingredient dat de tonic zijn bittere smaak geeft. Het drankje was echter erg bitter, zo bitter, dat de soldaten het draaglijker maakten door het te mengen met suiker, limoen en gin. Zo ontstond de Gin Tonic: een natuurlijk malariamedicijn en nog lekker ook!

fever tree tonic

Gin Tonic

Hoewel de hoeveelheid kinine in de moderne tonic een stuk lager is, zijn de kern ingrediënten hetzelfde gebleven en het is nog steeds een uiterst populaire cocktail: simpel, klassiek, verfrissend en super lekker, zeker in de zomer.

fentimans tonicGin Tonic @ Rising Moon

Ook bij Rising Moon zijn we dol op de Gin Tonic. Met liefde en respect voor dit van origine als medicijn bedoeld drankje, bereiden wij onze Gin Tonic met de fijnste ingrediënten. De gin die wij schenken is VL92-Gin, duurzaam gestookt op Nederlandse bodem in Vlaardingen. Op zoek naar perfectie, is ook de keuze van de tonic van zeer groot belang. Wij hebben gekozen voor de tonic van Fentimans, een tonic gebaseerd op een eeuwenoud Engels familierecept. Mix VL92-Gin en Fentimans Tonic samen in een 1:3 verhouding en de ultieme Gin Tonic is het eindresultaat, topped off met veel ijs en een schijfje citroen.

Gin Tonic variatiesRising Moon varianten op de klassieke Gin Tonic

Niks leuker dan experimenteren met verschillende ingrediënten! Bij Rising Moon serveren we niet alleen de klassieke versie van de Gin Tonic, maar we hebben gezocht naar vernieuwende en verfrissende variaties. Wat dacht je van een Gin Tonic verrijkt met verse gember, komkommer of kruiden zoals salie en rozemarijn? Bij ons kun je ze allemaal proberen.

Tijd voor een Rising Moon Gin Tonic en een goede Chin Chin!

Neem contact op

Ons inhuren voor jouw bedrijfsfeest?

Op zoek naar cocktailshakers die jouw bedrijfsfeest gegarandeerd tot succes gaan maken? Wacht dan niet langer en neem snel contact met ons op!