Voor het thuis maken van lekkere cocktails heb je een aantal basis materialen nodig. Gelukkig hoef je niet naar een speciale cocktailwinkel om deze te kopen. Je kunt bijna elke bekend recept maken met de onderstaande essentiële cocktailmaterialen.
1. Cocktailshaker en barspoon
Cocktailshakers en barspoons zijn de basis van alle barbenodigdheden. Shakers worden gebruikt om sterkere drank, zoals Negroni’s en Margarita’s goed te combineren. Barlepels zijn minder robuust in gebruik en ideaal voor drankjes met slechts twee tot drie ingrediënten. Denk aan een Paloma, Of de barlepel wordt gebruikt om te voorkomen dat vers fruit en kruiden in uw drankje verkeerd worden gemixed . Shakers integreren smaken intenser en laten ze het drankje beter smaken. Het is eenvoudig om een cocktailshaker goed te gebruiken. Giet de alcohol in de shaker, sluit de shaker, pak de zijkanten met beide handen vast en schud je creatie 10 tot 20 seconden.
2. Zeef
Cocktailzeefjes filteren ongewenste ingrediënten uit het glas. Van het verwijderen van overtollig ijs tot fruitzaden of pulp, de zeef is een moeiteloze manier om het spel met gemengde dranken te laten floreren. Zeefjes kosten minder dan 10 euro of zitten in een startersset. Plaats je cocktailzeef over je glas en giet de inhoud van je shaker erover. De inhoud van de shaker zal door de zeef gaan terwijl ongewenste vaste stoffen achterblijven, waardoor er alleen een zachte, evenwichtige mix drankje overblijft.
3. Jiggers
De zandlopervormige jigger helpt je met het afmeten van de juiste hoeveelheid alcohol. Een dubbelzijdige standaard jigger bevat 25 millimeter aan het kleinere uiteinde, terwijl het grotere uiteinde 50 millimeter is. De meeste cocktailrecepten zijn in millimeter, dus dat is handig, Zowel voor beginnende als ervaren thuisbarmannen zijn jiggers essentieel om cocktails te maken voor de juiste balans tussen alcohol en smaak.
4. Mudler
Mudlers vermengen de ingrediënten van een drankje. Mensen gebruiken mudlers om de smaken van hun cocktail aan te dikken. Waarbij de ingredienten een sterkere smaak vrijgeven van fruit en kruiden die aan je likeurbasis worden toegevoegd. Tip: wees voorzichtig bij het gebruik van een muddler in drankjes met verse kruiden, zoals mojito’s. Te hard gestampte kruiden kunnen ervoor zorgen dat het bitter wordt. Daardoor krijgt de cocktail een onaangename, bijtende nasmaak. Als je kruiden gebruikt, maak dan kleine drukbewegingen in plaats van ze te verpletteren of te raspen, en stop zodra je de groene tonen van het kruid begint te ruiken.
5. Mixers
Mixers zijn de niet-alcoholische drankjes die je toegevoegd om een cocktail te maken. Een goedgevulde thuisbar heeft een assortiment mixers om elk recept aan te vullen. Er zijn tientallen mixers beschikbaar en deze worden besproken in de volgende blog.
6. Garnituur
Cocktailgarnituren verhelderen en versterken de sterke drank. Van fruit en kruiden tot specerijen, augurken en groenten. Garnituren komen meestal overeen met de aangeboren smaken van de basisdrank of proberen een complementaire nieuwe laag van zoetheid, smaak of zuurheid toe te voegen. Garnituren kunnen zijn citroen, limoen, kers, munt basilicum, olijven etc. Bottom line: Je kunt bijna elke bekende cocktail maken met deze essentiële cocktailmaterialen.