Alle blogposts in Cocktails in het buitenland

Havana Club Anejo 7 Anos

Havana Club Anejo 7 Anos (7 jaar oud), is een rum die wordt gedistilleerd in Cuba, en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 75% alcohol. Het is dus de "traditionele rum" volgens de Gargano-classificatie. De rum rijpt minstens 7 jaar, in tropische oorden in oude bourbon vaten met de extra twist wat Havana Club de 'continue veroudering' noemt. Volgens het blog rumtastic, zorgt Havana Club ervoor dat wanneer de vaten klaar en geselecteerd zijn, een deel van de verouderde rum wordt samen gevoegd met nieuwe alcohol. Ze zeggen niet hoe ze dit doen, maar het zal vergelijkbaar zijn met de manier waarop een Solera werkt. Of het principe en het beoogde resultaat zijn tenminste hetzelfde. De rum is bedoeld voor het hoge segement van het Havana Club-rum assortiment: een eenvoudige rum in de lichte Cubaanse stijl.

Let op: dit is de Europese versie van deze rum. De Havana Club Anejo 7 Anos die beschikbaar is in Amerika komt, voor zover ik weet, eigenlijk uit Puerto Rico.

 

Gekleurd:

Chill gefilterd en gebotteld op 40% alcohol.

Suiker:

Nee.

Neus:

Eerst een echte alcoholsmaak, als dat eenmaal weg is, is het echt best goed. Veel decadenter dan ik had verwacht; chocoladepraliné, licht gebrande koffiebonen, fudge, vanille en geroosterde kokosnoot. Er zit een heerlijk rokerig sigarenblad reuk aan, maar het is niet intens. Er zit ook wat ceder, nootmuskaat en kruidnagel in. Een duidelijke toon van rietsap en wat warm hooi.

Smaak:

Weer die alcohol, medium mondgevoel. Heel pittig en fruitig hier in het begin met limoenen, grapefruit en een beetje mandarijn. Het gaat over op vanille, karamel en wordt dan dikker tot gesmolten melkchocolade, geroosterde cashewnoten, pecannoten, koffie en een rol rokerige sigaar op je tong. Een vleugje teer of olie aan de achterkant van het gehemelte terwijl het naar de finish beweegt, is verrassend en voegt een mooie hartige element toe.

Afwerking:

gemiddeld, zo ongeveer. Nogmaals melkchocolade, Cafe Latte, pralines, kokosnoot, geroosterde eik en een vrucht waar ik niet echt mijn vinger op kan leggen, zoals een lychee. Aan het einde is een beetje licht zure groene appel.

Gedachten bij de Havana Club Anejo 7 Anos:

Ik zal erop wijzen dat de Havana Club Anejo 7 Anos niet mijn favoriete rum is, ik ben over het algemeen niet echt van de lichte Cubaanse stijl. Ik verwachtte niet echt veel van deze rum, maar ik ben inderdaad zeer aangenaam verrast. Natuurlijk, het is een lichtere variant rum en het heeft zeker enkele van de zoetere noten dan ik normaal zou kiezen. Maar het is gebalanceerd, goed gemaakt en redelijk complex voor wat het is. Ok, het is niet de beste rum die ik geproefd heb, en ik zal het beoordelen op wat het is en het is een echt solide rum. Het kan 100% puur worden gedronken, het kan worden gemengd en het zal je goed smaken als je er wat tijd mee neemt - vooral als het je lukt om het tegen een gereduceerde prijs te kopen. Dan is het een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en een die ik voor de juiste prijs weer zou ophalen.

Lekkere root beer cocktail

We hebben onlangs wat root beer opgehaald bij een van onze lokale Roots Radics Brewing Company.Voor een lekkere root beer cocktail hebben eerder bij hun producten gehaald en hun root beer werd ten zeerste aanbevolen, dus we haalden wat op en zijn aan de slag gegaan. Wij houden van root beer, alleen zie je niet veel cocktails met root beer. Vandaar dat wij zijn gaan experimenteren. Wellicht mooie drankjes voor bevrijdingsdag!

Serieus, waarom is er niet een lekkere root beer cocktail? Daar gaan we verandering in brengen.

Allereerst proeven alleen de losse root beer. Dat was alles wat we dachten: heerlijk en vol, vanille en aardse wortelsmaken, niet te zoet. Wij geven de voorkeur aan drankjes die een beetje droger zijn, zodat we de uiteindelijke zoetheid in een drankje niet overheerst. Maar waarmee meng je het? In ons eerste proef van root beer cocktails, waren we van mening dat de meeste oude gedistilleerde dranken niet pasten. Behalve misschien cognac, want dat is iets fijner van smaak. Maar toen we de Spaanse brandewijn hadden geproefd, dachten dat dit misschien genoeg pit had om overeind te blijven in de root beer cocktails. En wat bleek: was de Spaanse brandewijn absoluut de beste kanshebber. In combinatie met de root beer had het echter nog een beetje helderheid nodig om de zaken wat op te vrolijken. Citroen was ok, maar limoensap was precies wat we zochten. Ten slotte misstaat een beetje anijs niet bij dit drankje. Absint was niet slecht, maar de bitters van Peychaud was precies goed. Daarmee geven we je:

Barcelona Baby

 

1. 60 ml Spaanse brandewijn
2. 15 ml  limoensap
3. 2 streepjes Peychauds bitters
4. 80 ml root beer
Giet de eerste 3 ingrediënten in een glas. Voeg ijs toe. Top met wortelbier.

Ruikt: root beer, vanille, hints van kaneel en anijs.
Smaak: Honing, vanille en limoen aan de voorkant. Midden in de mond anijs en een beetje melasse. De afdronk is zure limoen, mout en ontbijtgranen (doet denken aan een donker bier zoals een Scotch ale)

 

Omdat we vonden dat oude sterke dranken te gemakkelijk waren, wilden we zien of een van onze meer bloemige of kruiden gins zou werken. We hebben Old Tom en onze Amethyst Gin erbij gehaald. Met de Old Tom werkte goed, maar de combinatie schitterde echt met de lavendeltonen van de Amethyst. Op basis van zou de sinaasappelsmaak goed kunnen werken om het drankje af te ronden. Daarom hebben we wat Grand Marnier en wat sinaasappelbitters toegevoegd, die het drankje een rijkere en een beetje helderheid gaven. Ten slotte hebben we een vleugje Angostura toegevoegd voor wat diepte en daarmee hadden we de volgende lekkere root beer cocktail:

De Snake Oil

 

60 ml gin (scheutje lavendelbitters toe aan je favoriete gin als je geen Amethyst-gin hebt)
20 ml Grand Marnier
1 scheutje oranje bitters
2 streepjes Angostura bitters
80 ml root beer
Roer de eerste 4 ingrediënten met ijs. Zeef in een glas. Aftoppen met root beer.

Ruikt: Beetje medicinaal (op een goed manier). Wortel en een beetje honig.
Smaak: Niet voor iedereen. Intro is super sterk en scherp, o.a. kruidnagels.
Het midden gedeelte is aards met tonen van schors, ondersteund door verbrande suiker en honing. Afwerking is sinaasappelschil en mout. Afdronk is root beer en ricola.

Over het algemeen zijn we best tevreden over hoe beide cocktails zijn geworden. Hoewel geen van beide drankjes de meest toegankelijke drank is die we hebben gemaakt, vinden we ze allebei lekker. Het is duidelijk dat we meer moeten experimenteren met root beer in onze cocktails. Tot de volgende keer, proost!

Lekkere zoete cocktail: de Pina colada

Hou je van een lekkere zoete cocktail als de  Pina Colada's? Hoe zit het dan als je niet in zonnige oorden bent? Maar serieus, de pina colada is een van de meest populaire cocktails, gedronken in barren over de hele wereld. En als je hem probeert, dan weet je waarom. De Pina Colada is een heerlijke warboel van exotische smaaksensaties. En combineert de zachte, zijdezachte textuur van kokosmelk en kokosroom met de pittige punch van verse ananas. Het is echt een lekkere cocktail. Bovendien is er een gezonde dash van ieders favoriete tropische drankje: de rum. Wat wil je nog meer?

Hoe maak je een Pina Colada?

Een van de redenen waarom de Pina Colada zo populair is geworden, is omdat het relatief eenvoudig te maken is. Daarom vind je deze lekkere cocktail bijna overal, van high-end bars als all-inclusive resorts tot de meest rustieke strandhutjes. En je kunt hem natuurlijk ook gemakkelijk thuis maken. Zoals bij elke populaire en lekkere cocktail, zijn er tal van verschillende variaties op het klassieke pina colada-recept. Maar wij houden graag vast aan traditie, daarom kiezen we altijd voor het originele bevroren pina colada-recept van Ramón "Monchito" Marrero.

.

Het recept is gepubliceerd in een boek van José L. Díaz de Villegas. Vrienden van Monchito hebben bevestigd dat dit het recept is waar hij bij zwoer. Volg de eenvoudige stappen hieronder om te leren hoe je thuis deze fantastische pina colada maakt, met verse ingrediënten voor optimale smaak. Je vrienden en familie zullen onder de indruk zijn!

Het recept van de lekkere zoete cocktail:

Pina Colada Recept Ingrediënten: 85 ml kokosroom, 170 ml vers ananassap, 43 ml witte rum, crushed ijs, ananas en tuinkers. Methode: Voeg de kokosroom, ananassap, rum en crushed ice toe aan een blender. Als je geen blender hebt, kun je in plaats daarvan een cocktailshaker gebruiken. Meng of schud goed tot het mengsel helemaal glad is. Giet vervolgens de inhoud in een gekoeld mooi glas. Voeg een garnering van een verse ananasschijf of marasquinkers toe Zoals je zult zien, kan het niet eenvoudiger zijn om thuis een zoete lekkere cocktail te maken. Probeer het eens en breng de magie van uw volgende vakantie tot leven terwijl u geniet van deze smakelijke cocktail. Voor degenen die graag lezen, gaan we voorbij het eenvoudige recept en geven we wat achtergrondinformatie over dit heerlijke drankje.

Wie heeft de Pina Colada uitgevonden?

De Pina Colada-cocktail is enorm populair in het Caribisch gebied, maar kwam daar niet echt vandaan. Deze lekkere cocktail is voor het eerst gemaakt in Puerto Rico, als onderdeel van een wedstrijd. Men was op zoek naar een nieuwe nationale drankje! De pina colada is de signature cocktail van barman Ramón "Monchito" Marrero Pérez. Die beweert dat hij de eerste was die in 1954 het heerlijke drankje maakte, toen hij werkte in de Beachcomber Bar van het Caribe Hilton Hotel in San Juan. Het Caribe Hilton Hotel heeft een prachtige locatie in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Deze stad ligt aan de rand van de Atlantische kust van het eiland en is al lang een populaire toeristenbestemming. Het Caribe Hilton Hotel was het eerste luxe hotel in het gebied toen het voor het eerst werd geopend in 1949. Het werd regelmatig bezocht door de rijken en beroemdheden, die massaal naar deze exotische plek kwamen om lekkere cocktails te drinken. Het waren deze welgestelde reizigers die voor het eerst het woord verspreidden over het nieuwe drankje dat ze in Puerto Rico hadden gedronken, en de pina colada was geboren.

 

 

5 cocktailbars die tot de besten van de wereld behoren

Voor een lekkere cocktail kun je tegenwoordig bij veel bars en restaurants wel terecht – ook al zijn ze hierin niet per se gespecialiseerd. Wil je echt eens op zoek naar het neusje van de zalm – de crème de la crème van de cocktailbars – stap dan eens in de auto, de trein of het vliegtuig en probeer enkele van de beste cocktailbars ter wereld.

Baba Au Rum – Athene
Klein, maar fijn, deze cocktailbar in de hoofdstad van Griekenland. Baba Au Rum serveert een bonte mix van cocktails uit alle hoeken van de wereld, vergezeld van authentieke Griekse gastvrijheid. Afgezien van de eervolle plek in de lijst van 50 beste cocktailbars ter wereld, is deze bar ook nog eens verkozen tot een van de beste rumbars in de wereld! What’s in a name?

The Gibson – Londen
Weinig bars zo sophisticated als The Gibson in Londen. Deze cocktailbar maakt de ‘klassieke cocktailbeleving helemaal waar: alleen het interieur hier is al om te smullen. Voor een onvergetelijke avond uit ben je in deze chique Britse bar aan het juiste adres. Heerlijke cocktails, goede muziek en comfortabele fauteuils gegarandeerd.

Broken Shaker – Miami
Instant summer feeling wanneer je deze bar, of liever nog de bijbehorende tuin binnenstapt. Broken Shaker heeft de zwoele air van Miami beach weten te vangen en de perfecte sfeer weten te creëren voor een ontspannen middag of avond uit. Maximaal relaxen!

Tales & Spirits – Amsterdam
Ook Amsterdam is de thuishaven van één van de beste cocktailbars ter wereld. Bij Tales & Spirits aan de Lijnbaanssteeg wordt behalve op uitstekende cocktails ook de nadruk gelegd op eten van hoge kwaliteit. Drank en spijzen vullen elkaar in deze bar perfect aan! Probeer vooral één van de signature cocktails van het menu.

Little Red Door – Parijs
Middenin de populaire wijk Le Marais is Little Red Door gevestigd, een knusse Parijse cocktailbar. Na de opening in 2012 steeg deze bar al gelijk tot hoge hoogten en werd algauw verkozen tot één van de besten ter wereld. Zoek vooral goed naar de little red door bij de entree, want van herkenningspunten of een bombastische gevel is geen sprake!

Smaakt je citytrip naar meer? Zet het feestje thuis voort! Wij serveren je graag de heerlijkste cocktails. Neem contact op!

Cocktails in Sevilla

Rising Moon was in Sevilla en proefde met verve van de Zuid-Spaanse cocktailcultuur. Lees hier over een perfecte keuze aan barretjes voor een veelzijdige avond uit in Sevilla.

Sevilla draagt de bijnaam Spaanse Oven en zodra je je eerste stap in de stad zet begrijp je waarom. De atmosfeer bestaat uit hoge temperaturen, warme, zachte wind en een brandende zon. De straten zijn er vaak leeg, niet alleen tijdens de siësta van 12 – 16 uur. Nee, zolang het buiten licht is, vind je haast geen mens op straat. In ieder geval geen Sevilliaan. Na 5 minuten lopen begrijp je waarom, dit is echte warmte en dan blijf je liever binnen waar het koel is. Pas als de zon onder is, komt Sevilla tot leven. Terrassen, pleinen, barretjes en restaurants vullen zich met mensen. Hoogste tijd om er op uit te gaan  als je in Sevilla bent!

Begin de avond tussen de locals op Plaza Alameda. Doe nog even rustig aan met de alcohol en bestel hier een caña (een Spaans fluitje) of een Tinto de Verano. Waar de Sangria wereldroem kent als typische Spaanse drank, wordt dit drankje pas echt veel gedronken door Spanjaarden. Tinto de Verando bestaat uit een lichte rode wijn, citrusfrisdrank, veel ijs, en een schijfje citroen. De letterlijke vertaling is zomerse (verano) rode wijn (tinto).

Vervolg de avond naar de Calle Betis, een straat aan de andere kant van het water. Langs het water vind je diverse bars en restaurants. Ga langs bij La Tertulia, wat lijkt op een simpele bar, blijkt een geheime cocktailbar te zijn. Bestel een cocktail  en de barvrouw begeleidt je mee naar een bar achterin de ruimte waar een hele cocktailbar klaarstaat. In een handomdraai tovert de barvrouw een Mojito en een Pina Colada tevoorschijn.

Cocktails in Sevilla

Wie cocktails wilt drinken op stand gaat naar Hotel EME (Calle Alemanes, 27)  aan het plein waar ook de kathedraal staat. Dit hotel heeft een groot dakterras verspreid over verschillende Sevilliaanse pandjes. Met uitzicht op de kerktoren geniet je hier met de posh van Sevilla van een klassieke cocktail.

Cocktails in Sevilla2