Alle blogposts in Onze cocktailworkshops

Standaard sterke drank voor in je thuisbar

Het kan heel moeilijk zijn om de juiste flessen thuis te hebben. Vaak komen er steeds nieuwe flessen drank in de winkel. Hoe weet je welke sterke drank trendy rages zijn: welke standaard sterke drank voor in je thuisbar is nodig? Hieronder de standaard soorten sterke drank die je nodig hebt voor het maken van cocktails

1. Likeuren

Likeuren omvatten een reeks zoete alcoholische dranken die zijn afgeleid van een fruit-, noten- of kruiden. Tijdens het gisten wordt er suiker toegevoegd. De enorme verscheidenheid aan smaken en dranken, likeuren zijn een indrukwekkende toevoeging aan uw huisbar. Velen dienen als een aanvullend ingrediënt, terwijl anderen de ster van de drank zijn. Overweeg enkele van uw favoriete soorten cocktails en zoek vervolgens de bijhorende ingrediënten op. Enkele van de meest populaire likeuren zijn: hebben als basis sinaasappel als de Triple Sec, en Cointreau. Als je de verfrissende spritz mag de Aperol niet ontbreken en je hebt ook roomlikeuren als Kahlúa

2. Gin

Mooie gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Deze zijn gedistilleerd met jeneverbessen en andere groene plantaardige ingrediënten. De combinatie van granen en botanische planten geeft gin zijn kenmerkende aardse, bijna dennen boomachtige geur en smaak. Gin dient als basis voor veel populaire cocktails zoals gimlets, Tom Collins, gin-frisdranken en - natuurlijk - de klassieke gin-tonic. Voor je thuisbar kan je denken aan een Hendrick's, Bombay, Tanqueray Nieuw Amsterdam of een VL92.

3. Witte rum

Er zijn twee hoofdsoorten rum: donkere of gouden rum en witte of zilveren rum. Rum wordt geclassificeerd als donker of goud wanneer het wordt gedistilleerd uit bruine suiker, karamel of melasse in plaats van de traditionele gefilterde suikerriet basis van rum. Donkere rum heeft echter nog een ander kenmerk: dat is hoe vatrijp de rum is. Hoe langer de rum veroudert, hoe donkerder de uiteindelijke kleur. Deskundigen zijn het erover eens dat bij het maken van de meeste cocktails thuis, witte of lichte rumvariëteiten de juiste keuze zijn. Witte rum zal subtieler en zoeter zijn, waardoor het meer de voorkeur heeft voor gemengde dranken..

4. Zilver of Blanco Tequila

Tequila komt van de blauwe agaveplant, een cactussoort afkomstig uit Mexico. Net als rum wordt het in twee hoofdtypen gevonden: zilver of goud. Net als rum werken de soorten tequila het beste voor verschillende doeleinden. Zilveren tequila zal doorgaans jonger zijn, één tot twee maanden gerijpt in traditionele eiken vaten. Kies zilveren tequila voor uw huisbar als u een liefhebber bent van zoetere op tequila gebaseerde gemengde dranken zoals margarita's, paloma's of tequila-sunrise's. Daarentegen blijft gouden tequila langer verzegeld in verouderde vaten, maar resulteert in een zachtere smaak, waardoor het een betere keuze is als u alleen de pure smaken van tequila wilt benadrukken. Populaire zilveren tequila-merken voor thuisbars zijn onder meer: Casamigos, Cazadores en de Patron Zilver.

5. Vermout

Denk je dat vermout alleen voor je oma is? Denk nog eens na! Deze versterkte wijn brengt een robuust en diverse smaak, afhankelijk van de basis, die met alles kan worden gemengd, van boomwortels en schors tot kruiden, zaden en bloembladen. Dit verfijnd type drankje wordt gebruikt als basis voor klassieke dranken zoals Martini's en Manhattans. Of je kunt een scheutje vermout toevoegen aan drankjes om de zoetheid te minimaliseren en een scherpere, complexere afdronk toe te voegen.

6. Schotse whisky of Ierse whisky

Er zijn verscheidende wishey's: Schotse whisky en Ierse whisky verschillen van hun Amerikaanse neef, bourbon, oor de gebruikte de graanmengsels. Whisky basis bestaat voornamelijk uit gemoute gerst, terwijl de basis van  bourbon maïs is. In feite moet ten minste 51% van de basis van Amerikaanse bourbon van maïs zijn gemaakt om de titel te verdienen, waarvan velen zeggen dat het de zoetste en mildste vorm van whisky is. Hoewel er niets mis is met een goede Amerikaanse bourbon, raden we een brutale, meer uitgesproken Schotse of Ierse whisky aan voor je huisbar voor het maken van de bijv.ouderwetse, Manhattans.

7. Wodka

Wodka is heel veelzijdig en is essentieel voor elke thuisbar. Wodka in de basis van enkele van de meest populaire cocktails van het moment - inclusief ambachtelijke Cosmopolitan's en Bloody Mary's. Voor minder dan 30 euro kun je geïmporteerde en binnenlandse wodka merken van hoge kwaliteit kopen. Voor een verscheidenheid aan wodka's kan je denken aan: wodka's doordrenkt met bessen, citrus en meer. Proberen waard zijn de Grey Goose, de Effen en de Tito's

8. Aperitieven en Cordials

Wilt u uw gasten verrassen voordat jullie aan tafel gaan thuis? Dan is het serveren van een aperitief ideaal. Een aperitief is een kleine, likeur gerichte drankje waar uw vrienden van kunnen nippen en is bedoeld om de smaken in het gehemelte te activeren. Met de toevoeging van aperitieven en likeurtjes, verhoogt je het totale aanbod van uw thuisbar. Deze alcohol voegt echte verfijning en finesse toe en kan alleen worden geserveerd, gecombineerd met eten. Of gemengd met andere cocktails voor extra pit, body en diepte. De opties zijn bijna eindeloos, net als de keuze, variërend van romig, weelderig en nootachtig tot fruitig en vet. Overweeg populaire aperitieven en likeuren zoals: Amaro, Anisette, Chambord en Orangecello.

9. Sake

De beroemdste drank van Japan! Sake raakt steeds populairder, aangezien consumenten bekend raken met zijn unieke, umami-vooruitstrevende smaken, die werken als een perfecte basis voor veel creatieve en klassieke cocktails. Bewaar deze op rijst gebaseerde alcohol drankje om familie en vrienden mee op reis te nemen over de hele wereld, allemaal in een glas. Deze lijst is de lijst voor de standaard sterke drank voor in je thuisbar.

 

Essentiële thuisbar benodigdheden

Voor het thuis maken van lekkere cocktails heb je een aantal basis materialen nodig. Gelukkig hoef je niet naar een speciale cocktailwinkel om deze te kopen. Je kunt bijna elke bekend recept maken met de onderstaande essentiële cocktailmaterialen.

1. Cocktailshaker en barspoon

Cocktailshakers en barspoons zijn de basis van alle barbenodigdheden. Shakers worden gebruikt om sterkere drank, zoals Negroni's en Margarita's goed te combineren. Barlepels zijn minder robuust in gebruik en ideaal voor drankjes met slechts twee tot drie ingrediënten. Denk aan een Paloma, Of de barlepel wordt gebruikt om te voorkomen dat vers fruit en kruiden in uw drankje verkeerd worden gemixed . Shakers integreren smaken intenser en laten ze het drankje beter smaken. Het is eenvoudig om een cocktailshaker goed te gebruiken. Giet de alcohol in de shaker, sluit de shaker, pak de zijkanten met beide handen vast en schud je creatie 10 tot 20 seconden.

2. Zeef

Cocktailzeefjes filteren ongewenste ingrediënten uit het glas. Van het verwijderen van overtollig ijs tot fruitzaden of pulp, de zeef is een moeiteloze manier om het spel met gemengde dranken te laten floreren. Zeefjes kosten minder dan 10 euro of zitten in een startersset. Plaats je cocktailzeef over je glas en giet de inhoud van je shaker erover. De inhoud van de shaker zal door de zeef gaan terwijl ongewenste vaste stoffen achterblijven, waardoor er alleen een zachte, evenwichtige mix drankje overblijft.

3. Jiggers

De zandlopervormige jigger helpt je met het afmeten van de juiste hoeveelheid alcohol. Een dubbelzijdige standaard jigger bevat 25 millimeter aan het kleinere uiteinde, terwijl het grotere uiteinde 50 millimeter is. De meeste cocktailrecepten zijn in millimeter, dus dat is handig, Zowel voor beginnende als ervaren thuisbarmannen zijn jiggers essentieel om cocktails te maken voor de juiste balans tussen alcohol en smaak.

4. Mudler

Mudlers vermengen de ingrediënten van een drankje. Mensen gebruiken mudlers om de smaken van hun cocktail aan te dikken. Waarbij de ingredienten een sterkere smaak vrijgeven van fruit en kruiden die aan je likeurbasis worden toegevoegd. Tip: wees voorzichtig bij het gebruik van een muddler in drankjes met verse kruiden, zoals mojito's. Te hard gestampte kruiden kunnen ervoor zorgen dat het bitter wordt. Daardoor krijgt de cocktail een onaangename, bijtende nasmaak. Als je kruiden gebruikt, maak dan kleine drukbewegingen in plaats van ze te verpletteren of te raspen, en stop zodra je de groene tonen van het kruid begint te ruiken.

5. Mixers

Mixers zijn de niet-alcoholische drankjes die je toegevoegd om een cocktail te maken. Een goedgevulde thuisbar heeft een assortiment mixers om elk recept aan te vullen. Er zijn tientallen mixers beschikbaar en deze worden besproken in de volgende blog.

6. Garnituur

Cocktailgarnituren verhelderen en versterken de sterke drank. Van fruit en kruiden tot specerijen, augurken en groenten. Garnituren komen meestal overeen met de aangeboren smaken van de basisdrank of proberen een complementaire nieuwe laag van zoetheid, smaak of zuurheid toe te voegen. Garnituren kunnen zijn citroen, limoen, kers, munt basilicum, olijven etc. Bottom line: Je kunt bijna elke bekende cocktail maken met deze essentiële cocktailmaterialen.

De origineelste manieren om je 30ste verjaardag te vieren

30 jaar oud, blij of niet, het is in onlosmakelijk verbonden met een groot feest! Het is een afscheid van je jaren als twintiger en de start van een nieuw decennium in jouw leven en dit zal niemand onopgemerkt blijven. Een nieuw decennium in het teken van het serieuzere werk, of misschien ook niet… er moet in ieder geval op gedronken worden met een goede, klassieke ‘chin chin’!

origineelste manier om je 30ste verjaardag te vierenEr zijn vele manieren om je 30ste verjaardag te vieren met je vrienden, familie en met de nodige alcohol. Laat dat laatste maar over aan de shakers van Rising Moon en je feestje kan al bijna niet meer stuk. De Amsterdamse cocktail artisans van Rising Moon hebben de kunst van het cocktail maken in de vingers en samen met hen kun je jouw 30ste verjaardag op de meest originele manier vieren. Wat dacht je van een cocktail workshop aan huis en wist je dat je ook een mobiele cocktailbar kan inhuren voor je feestje?

Gin-tonic bar huren voor de lekkerste cocktailsEen cocktail workshop

Met een cocktail workshop aan huis, leer je alle tips and tricks om drie klassieke cocktails te brouwen, of je nu houdt van shaken of stirred. De Rising Moon cocktail master slooft zich 1,5 uur lang uit om jullie cocktailmakers in spe klaar te stomen voor de toekomst. Je krijgt een natuurlijk gevoel voor de verhoudingen en materialen om zo de perfecte cocktail te maken. Daarnaast leer je ook van alles en nog wat over de geschiedenis van je favoriete cocktails. Het is een feestelijk gebeuren en eindigt uiteraard met het drinken van je eigen huisgemaakte cocktails. Let the party start met een goede Chin Chin op de volgende 30 jaar!

mobiele cocktailbarDe mobiele cocktailbar

Een mobiele cocktailbar is niet compleet zonder een knappe barman of barvrouw. Ware ‘cocktail kunstenaars’ die niet doen aan standaard of vooraf gemaakte mixen. De gepassioneerde cocktail artisans van Rising Moon maken originele en signature cocktails from scratch. Ze worden bereid voor de ogen van de dorstige feestvierder, met vers fruit en de perfecte verhoudingen van sappen, Fentimans sodas en originele sterke drank(en). Zoet, bitter, sterk of juist iets milder, jij mag het zeggen en laat de pro’s het harde werk maar doen. Het is een heerlijke bitterzoete cocktaildroom tot werkelijkheid gebracht. De mobiele cocktailbar komt met sfeerverlichting, de beste ingrediënten en twee cocktailmakers. De uitstraling van de mobiele cocktailbar wordt afgestemd op het feest. De cocktails kunnen ook vooraf geselecteerd worden op een specifiek thema. Eén ding is zeker; het wordt een origineel, super kleurrijk festijn, vol van klassieke en vernieuwende smaken voor een bruisende kick-start aan het nieuw beginnende decennium van de jarige.

rising moon cocktailsLet the moon rise and the party start!

Paradiso Playground

ParadisoPlayground

Alles wat volwassenen graag doen in hun vrije tijd, willen kinderen ook ontdekte de Tolhuistuin en Paradiso afgelopen zomer met het kinderfestival Paradiso Playground. Het festival is terug met een wintereditie en het programma draait om soul, hiphop, rap, gospel maar vooral je eigen talenten ontdekken binnen kunst en muziek. Er is een optreden van het ZO Junior Gospel Choir en Fresku. Pop-up optredens van zangeres Lilian Jackson en Thomas Bekhuis. Schuif aan bij een van de vele workshops: gospel door Caroline Dest, rap door Akwasi of cocktails maken want Rising Moon is ook van de partij! Nog steeds energie? Je kunt je laten schminken, ballongitaartjes maken en knutselen met de Taartrovers. Sta je zelf graag op het podium? Er is een open mic voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar die houden van zingen, dansen of muziek maken. Voor de volwassenen spreekt de Mini-Noodlanding misschien wel het meest tot de verbeeldingen: swingen in de kinderdisco met natuurlijk een virgin cocktail in de hand!

Koop hier je kaartje en wees verzekerd van een feestelijke start van je kerstvakantie in Paradiso-Noord.

 

 

Aan de slag met cocktails

Een scheutje drank, wat limoensap, schepje suiker, beetje roeren en nog wat shaken. Cocktails maken is net als koken. Er is een recept, maar een cocktail maak je op gevoel. Ook drinkt de een zijn cocktail zoeter dan de ander. Smaken verschillen, onder drinkers en onder de makers. Hoogste tijd voor een interne Rising Moon Workshop voor gevorderden. Afgelopen woensdag 25 november kwam het hele Rising Moon Team samen in een uitgestorven Melkweg om aan de slag te gaan met onze eigen cocktails.

Aan het woord was Laura. Alweer tien jaar geleden hebben zij en Omar samen Rising Moon opgezet en de cocktails bedacht. Als bedenker van de cocktails weet zij als geen ander hoe ze moeten smaken. Het oude receptenboekje werd weer uit de kast gehaald en we gingen aan de slag met cocktails.

We maakten de Caiprinha en de Vampierre, we proefden het verschil tussen twee verschillende gin & tonics, we hadden discussies of er crushed ijs of blokjes ijs in de blender gaat voor de Aardbeien Margarita. Tips en trucs werden onderling uitgedeeld en het zo werd het nog een lange avond met heel veel cocktails.

Wil jij ook zelf aan de slag met cocktails? Dat verzorgen we ook. Samen met jou gaan maken we je favoriete cocktail, precies op smaak zoals jij hem lekker vindt.

Aan de slag met cocktails

Zelf aan de slag met cocktails

Aan de slag met cocktails