Alle blogposts in Recepten van cocktails

De cocktail van deze zomer: Rose Fizz

De Rose Fizz is het drankje van de zomer van 2015. De Rose Fizz maak je met gin en rose lemonade van Fentimans afgemaakt met rozenblaadjes en ijs. Zo simpel? Ja inderdaad, deze cocktail maak je in een handomdraai, maar het genot doet er niet minder om.

Waar komt de Rose Fizz vandaan?

De Rose Fizz is een afgeleide van de gin fizz. De gin fizz was al voor de voor de Tweede Wereld ontzettend populair. De gin fizz maak je door gin te mixen met citroensap, suiker en sodawater. De naam fizz dankt de cocktail aan zijn bruisende (fizzy) karakter. De gin fizz was ook een van de eerste cocktails waar echt hard voor geshaket moest worden. De suiker moest namelijk helemaal oplossen in de vloeistof.

Rising Moon serveert de Rose Fizz standaard in de Vondeltuin en strandtent Timboektoe. Citroensap, suiker en sodawater hoeven we niet meer zelf toe te voegen omdat de Rose Lemonade zo lekker is dat hij niets meer nodig heeft. Behalve dan de rozenblaadjes en deze pluk je gewoon van mooie bos rozen. De Rose Fizz is ook ideaal voor grote groepen: de cocktail is snel klaar en hij is prachtig om te zien.

Rose Fizz

Gin & Tonic

Aankomend weekend gaan we er eindelijk aan geloven: de eerste echte zomerdagen in Nederland. En dat betekent: tijd voor Gin & Tonic! Je favoriete drankje op een zonovergoten terras, de ultieme dorstlesser en een heerlijke opfrisser en opkikker tegelijkertijd.

Bij Rising Moon serveren we de koning onder de gin & tonic: VL92-Gin en Fentimans Tonic. VL92-Gin wordt gemaakt op Nederlandse bodem, in Vlaardingen. De Fentimans is een eeuwenoud familierecept uit Engeland. De verhouding gin en tonic zijn 1:3, verder hoort er een hoop ijs bij en je kunt variëren met de garnering. Rising Moon garneert de gin & tonic met gember en piment korrel.

Vele variaties gin & tonic
De klassieke gin & tonic kennen we met ijs en citroen, maar tegenwoordig wordt er steeds meer geëxperimenteerd met ingrediënten. Zo werd de citroen eerst vervangen door limoen, eventueel aangevuld met een lange sliert komkommer. Ook verse kruiden zoals rozemarijn en salie misstaan de cocktail niet. Andere specials van Rising Moon zijn de Bitterzoet of Rose Fizz. In de Bitterzoet wordt gin & tonic gemixt met verse grapefruitsap en in de Rose Fizz wordt de tonic vervangen door Rose Lemonade, wederom van Fentimans.

Het destillatieproces
Gin wordt gemaakt vanuit een vergist graan. De sterke drank is het resultaat van een destillatieproces van graan, water, kruiden en specerijen. De neutrale alcohol krijgt zijn smaak door de kruiden en specerijen mee te destilleren. Maar de belangrijkste smaakmaker van gin is de jeneverbes. Verder wordt er geëxperimenteerd met korianderzaad, kruidnagel, basilicum, gedroogde citrusvruchten en dat maakt elke gin toch uniek. Vandaar dat er zoveel verschillende garneringen ook goed samengaan met een gin & tonic.

VL92_07

Beroemde cocktails in films

Een film kan een cocktail in een klap beroemd maken. Cocktails en films gaan dan ook hand in hand. Niet alleen omdat filmmakers en acteurs fervente drinkers kunnen zijn, maar ook omdat de cocktail die een personage drinkt net zo iconisch kan worden als de personage zelf. Het drankje van onze superhelden, rolmodellen en alterego's zijn van grote invloed op de personage. Rising Moon presenteert hier zijn favoriete filmcocktails. Wij hopen dat onze cocktails van net zo’n grote waarde zijn voor jou als de cocktails in deze films.

The Big Lebowski – White Russian
Waar de dude hem wegdrinkt met wodka, kahlua en melkpoeder, is mijn advies om toch verse melk te gebruiken.  Niet alleen de cocktail werd wereldberoemd, ook het drankgebruik van de dude werd opgevolgd door zijn fans. Dat is: dag in dag uit white russians drinken.
The Big Lebowski White Russian

Casino Royale  - Vesper
“Shaken, not stirred” een fameuze quote die in bijna alle edities van James Bond uitgesproken worden. Dan wel door meneer Bond zelf, zijn maîtresse of de barman. Ian Fleming is de uitvinder van de Vesper: drie delen gin, een deel wodka en ½ Lillet Blanc, en een stukje citroenschil.
James Bond Vesper

 

The Blues Brothers – Orange Whip
De Orange Whip doet ons al snel denken aan spilt gemengd met alcohol. In feite is het ook niets anders: rum, wodka, room en sinaasappelsap zijn de ingrediënten.

 

Groene cocktails  

We hadden vijf jaar geleden nooit geloofd dat we vandaag de dag beginnen met een smoothie op basis van spinazie of avocado. Toch zijn deze groene drankjes niet meer weg te denken uit het straatbeeld, de foodblogs en diverse horecagelegenheden. Juicebars poppen uit de grond en de drankjes ogen zelfs groener en gezonder dan een salade. Hoe staat het ervoor met cocktails? Zijn de cocktails klaar voor het groene leven? Met deze groene cocktail recepten in ieder geval wel!

Avocado daiquiri
Avocado Daiquiri
Een daiquiri is een cocktail die geblend wordt en daar zijn romige structuur aan dankt. De oorspronkelijke basis ingrediënten zijn rum, suiker en limoen. Later is de daiquiri uitgebreid met diverse vruchten. Zo biedt de kaart van Rising Moon nu al de Lazy Laura aan en de Aardbeiden Margarita. Speciaal op verzoek van jou vervangen we de mango door een avocado, en zie daar een romige, zachte cocktail.
45 ml witte rum
15 ml citroensap
15 ml limoensap
30 ml vlierbloesemsiroop
¼ avocado
Ijs
De bereidingswijze is heel simpel. Mix alle ingrediënten in een blender tot er een egale substantie ontstaat. Schenk over een glas en genieten maar!

Spinazie
Waar de zachte smaak van een avocado op zichzelf al heel lekker is, moet de spinazie toch echt gemixt worden met een zoete tegenhanger. Om toch nog aan de gezonde voorschriften te voldoen voegen we zelfgemaakte appelsap toe aan de spinaziesap. Voor deze cocktail introduceren we een nieuwe tool: de sapcentrifuge of de slowjuicer. Met deze apparaten is het mogelijk om sap te maken van groente en fruit. De juicer scheidt het vruchtvlees van het het sap waardoor een heldere sap overblijft. Omdat deze cocktail geen toegevoegde suiker bevat, noemen we hem de Popeye Power!
45 ml gin
250 gram spinazie
½ granny smith
bruisend water
2 ijsblokjes
Snijdt de appel in vieren en verwijder het klokhuis en hij kan door de juicer. Daarna kan de spinazie door de juicer. Schenk de gin in een longdrinkglas, voeg de zelfgemaakte sap toe en het ijs. Stir met een cocktaillepel en schenk daarna de het prikwater erbij.

Green cocktail1

Kies jouw favoriet: Wintercocktails

Kies jouw favoriet: Wintercocktails

Bij cocktails denk je al snel aan de zomer; samen met je vrienden op een zonnig terras of vanuit je ligstoel op het strand. Terwijl de winter juist een hele leuke tijd is om met dranken, smaken en kruiden te experimenten. Waar een zomerse cocktail vaak fris, fruitig, sprankelend en dorstlessend is, moet een winterse cocktail zacht en vol van smaak zijn en romig van structuur. En wat dacht je van een warme cocktail?
Typische ingrediënten voor een wintercocktail zijn kaneel, rode peper en kruidnagel. Allemaal natuurlijke warmteoppeppers. Dit zijn onze favorieten recepten. Welke wil jij graag zien op de cocktailkaart van Rising Moon?

Hot Toddy
Een klassieker onder wintercocktails, de Mojito van de winter. Ook nog eens goed tegen de verkoudheid.
45 ml whisky
50 ml kokend water
3 tl honing
2 schijfjes citroen met kruidnagels erin gedrukt
Stokje kaneel
Snufje nootmuskaat

Zet het water op het vuur tot het kookt, voeg de honing, de citroenschijfjes en kaneel toe en laat 3 minuten koken zodat de smaken goed intrekken. Voeg op het laatst de whisky toe en haal van het vuur. Schenk de inhoud over in een theeglas en maak af met een snufje nootmuskaat.

Hot like chocolate
Onschuldig vanaf de buitenkant, maar pittig en sterk van binnen.
45 ml bruine rum
1 kop  hete chocolademelk
½  rode peper, ontpit en heel fijn gesneden
Pure chocoladesnippers
Mini marshmellows

Verwarm de chocolademelk totdat het kookt en voeg de rum en de helft van de peper toe. Roer eventjes. Drapeer een half handje marshmellows in het glas en top af met de rest van de rode peper en pure chocolade snippers. Wacht nog heel even tot de marshmellows zijn gesmolten in de hete chocola.

Lady Hazel
Zoete verleiding met elegantie.
20 ml Baileys
20 ml Cointreau
20 ml Frangelico
30 ml volle melk
Scheutje ongeklopte slagroom
Fijngehakte gekarameliseerde hazelnoten

Voeg de dranken samen in een cocktailshaker gevuld met ijsblokken. Shake tot de drank ijskoud is. Giet over, zonder ijs, in een martiniglas. Maak af met fijngehakte, gekarameliseerde hazelnootjes.

CHIN CHIN!

4041746593_82431fdfcb