Alle blogposts in Recepten van cocktails

Onze cocktails met champagne

Champagne saai? Misschien wel een beetje... Tenminste als je het de hele avond wilt drinken. Gelukkig hebben wij een aantal champagne cocktails in ons menu. Daar ben je de hele avond zoet mee.

Diamond Fizz

Mix een maatje gin met een schep poedersuiker en wat citroensap in een cocktailshaker. Voeg ijs toe en shake hard! Schenk de vloeistof over in een flute glas, zonder het ijs. Vul aan met champagne.
Maak vooraf de rand van het champagne glas nat met een limoen en doop het glas daarna in een bakje poedersuiker.

Duister Continent

Bramen, munt en champagne, ook een smakelijke combinatie. Schenk op de bodem van het champagne glas een klein beetje bramensiroop. Schenk de champagne in het glas. Verkruimel de braam over de champagne, breek het blaadje munt doormidden en voeg toe.

French Mojito

Die naam komt bekend voor! Dit is een Mojito met extra stijl door de aardbeien en de champagne.
Stamp 2 aardbeien, een halve limoen, 2 takjes munt, een schepje suiker en ijs door elkaar in een glas. Voeg vervolgens een maatje rum toe en een scheutje Triple sec en  Marasquin. Mara.. hoe? Ja dat is een kersenlikeur. Voeg vervolgens nog 3 blokken ijs toe en shaken maar! Top de cocktail af met champagne.

CHIN CHIN

Champagne cocktail

Kerstcocktails

Met de feestdagen in het verschiet maken we ons klaar het grote kerstdiner. Vul je menu eens aan met een van onze kerstcocktails. Extra lang tafelen met nog veel meer lekkers. Voorzie je gasten van een cocktail en geef jezelf zo wat meer tijd om de volgende gang voor te bereiden. Dit zijn onze tips voor de beste kerstcocktails tijdens ieder kerstdiner.

week48_header_cocktails

Om mee te beginnen: Spritz
Een klassieker onder de aperitivo’s. Niet te missen op een Italiaanse terras, maar zeker ook niet misplaatst tijdens jouw kerstdiner. Mix 40 ml aperol met 40 ml prosecco, top af met bruiswater en garneer met een schijf sinaasappel. Serveer in een groot chique wijnglas met lekker veel ijs.

Verras je gasten met een Funky Princess tussen de gerechten door. Bijvoorbeeld na het voorgerecht en de soep. Een exotische cocktail met lychee en prikkel op de tong door de prosecco. Serveer in een flute en geef je gasten niet te veel, ze moeten nog de hele avond en er gaat best wat alcohol in 😉 Neem een heel klein beetje lychee siroop op de bodem van het glas, leg een lychee (zonder pit!) er bovenop. Voeg 15 ml wodka en een sheutje martini rosso toe. Top af met prosecco.

Bij het dessert een frisse likeur? Serveer de Ninolini, een mix van cava en limoncello. Schenk de cava uit in een flute en schenk een de limoncello daaroverheen. Voeg een dun, elegant schijfje citroen toe. Hou het subtiel.

Voor later op de avond: The Blizzard
Een sneeuwstorm in je glas, overgegoten met whiskey. Een cocktail met een winterse uitstraling, die je warm maakt van binnen.
Mix 40 ml bourbon, een klein scheutje citroensap en een flinke scheut cranberrysap in een shaker. Shake zo hard als je kunt met veel ijs. Voeg een takje rode bessen toe als garnering.

Zalig Kerstfeest!

 

 

Aperitieven

Wanneer drink je een cocktail? Begin je al tijdens de brunch of wacht je tot de borrel? Drink je ze tijdens het diner of erna? Alles kan, het is een kwestie van wanneer jij er zelf zin in hebt. Bij elk tijdstip past namelijk een drankje. Dranken die voor het diner worden gedronken zijn de aperitieven. Aperitieven stimuleren de eetlust en zijn vaak niet zo zoet en bevatten ze een laag alcoholpercentage. Een cocktail kan ook een aperitief zijn. De twee bekendste aperitieven zijn misschien wel de Aperol Spritz uit Italië of de Pastis uit Frankrijk.

Aperol Spritz

Overgewaaid vanuit Oostenrijk richting het Noordoosten van Italië en heeft inmiddels het hele land overtuigd. Wie in de zomer naar Italië is geweest, moet deze oranje aperitief gespot hebben op menig terras. Vanaf 16 uur, gaan de Italianen massaal aan de Aperol Spritz. Aperol is een bitterzoete, oranje likeur.  Mix 60 ml Aperol met 60 ml prosecco in een groot wijnglas met veel ijs en vul aan het bruiswater. Maak af met een schijfje sinaasappel.

 Aperitief
Pastis Suisesse

De Franse drinken hun geliefde aperitief, pastis, puur aangelengd met ijskoud water. Pastis heeft de verrassende eigenschap dat het troebel wordt als je er water bij toevoegt. Het hoofdingrediënt van pastis is anijs. De etherische oliën in anijszaad lossen wel op in alcohol, maar niet in water. Bekende pastis merken zijn Pernod en Ricard. Uiteraard bestaan er ook cocktails op basis van pastis. Shake 40 ml pastis, 20 ml citroensap en het eiwit van een ei in een shaker met ijs en schenk over in een longdrinkglas. Voeg dan pas het bruiswater toe.

Aperitieven

 

Zoute SAILcocktail

SAIL

SAIL is neergestreken in de hoofdstad en de komende dagen staan in het teken van de eeuwenoude, hedendaagse en toekomstige nautische cultuur. Watersporten, scheepvaart en het leven op zee zijn de overkoepelende thema’s van het evenement. In het teken van SAIL en de zeevaart presenteert Rising Moon een zoute SAILcocktail.

Zoute SAILcocktail

We eten dagelijks met zout, maar zout door ons drankje toevoegen, daar kijken we nog raar van op. Toch is zout een krachtig mineraal om smaken te accentueren. Wie bijvoorbeeld zelf gembersiroop maakt voor en Moscow Mule (gember, citroen en suiker inkoken in een grote hoeveelheid water) doet er goed aan om een snufje zout toe te voegen zodat de gember extra smaak geeft. Zout maakt drankjes niet per se zout van smaak, het balanceert juist met andere smaken. Zo gaan zout en bitter bijzonder goed samen zoals in de Grapefruit Salty Dog.

Ingrediënten

1 grapefruit
30 ml wodka
15 ml Campari
snufje zeezout
crushed ijs
schoteltje met zout voor de garnering

Snijd de grapefruit door midden. Leg een halve maan apart voor de garnering. Bevochtig de bovenkant van het glas en plaats het glas omgekeerd in een bakje met zout. Pers de grapefruit uit totdat ongeveer 1/3 van het glas gevuld is. Voeg de wodka en het snufje zout toe en roer goed. Voeg daarna de crushed ijs toe en schenk tot slot, voorzichtig de Campari over de cocktail. Maak een snede in het schijfje grapefruit en plaats deze over de rand.

Chin Chin!

Zoute cocktail

Nieuwe aanwinst op de cocktailkaart: RaspMarie

Dessert cocktail RaspMarie

Marie

Eerder introduceerden we Marie al op onze blog. Daar vertelde ze dat ze net een nieuwe dessert cocktail had bedacht tijdens een personeelsfeest. We mogen inmiddels met trots zeggen dat haar creatie op dit moment werkelijkheid is geworden. De RaspMarie, bestaande uit wodka, tequila, gecondenseerde melk, framboos en munt, is vanaf nu verkrijg bij de Vondeltuin!

Dessert cocktail

Met zijn zoete smaak en romige structuur is deze cocktail net een toetje. Perfect dus voor na het diner. Gecondenseerde melk is koemelk waar suiker aan wordt toegevoegd en waar een groot deel van het water wordt verdampt. Zo ontstaat er een dikke, zoete en romige vloeistof. Het is de gecondenseerde melk dat van de RaspMarie een volwaardig dessert maakt.