Cocktails in Sevilla

Rising Moon was in Sevilla en proefde met verve van de Zuid-Spaanse cocktailcultuur. Lees hier over een perfecte keuze aan barretjes voor een veelzijdige avond uit in Sevilla.

Sevilla draagt de bijnaam Spaanse Oven en zodra je je eerste stap in de stad zet begrijp je waarom. De atmosfeer bestaat uit hoge temperaturen, warme, zachte wind en een brandende zon. De straten zijn er vaak leeg, niet alleen tijdens de siësta van 12 – 16 uur. Nee, zolang het buiten licht is, vind je haast geen mens op straat. In ieder geval geen Sevilliaan. Na 5 minuten lopen begrijp je waarom, dit is echte warmte en dan blijf je liever binnen waar het koel is. Pas als de zon onder is, komt Sevilla tot leven. Terrassen, pleinen, barretjes en restaurants vullen zich met mensen. Hoogste tijd om er op uit te gaan  als je in Sevilla bent!

Begin de avond tussen de locals op Plaza Alameda. Doe nog even rustig aan met de alcohol en bestel hier een caña (een Spaans fluitje) of een Tinto de Verano. Waar de Sangria wereldroem kent als typische Spaanse drank, wordt dit drankje pas echt veel gedronken door Spanjaarden. Tinto de Verando bestaat uit een lichte rode wijn, citrusfrisdrank, veel ijs, en een schijfje citroen. De letterlijke vertaling is zomerse (verano) rode wijn (tinto).

Vervolg de avond naar de Calle Betis, een straat aan de andere kant van het water. Langs het water vind je diverse bars en restaurants. Ga langs bij La Tertulia, wat lijkt op een simpele bar, blijkt een geheime cocktailbar te zijn. Bestel een cocktail  en de barvrouw begeleidt je mee naar een bar achterin de ruimte waar een hele cocktailbar klaarstaat. In een handomdraai tovert de barvrouw een Mojito en een Pina Colada tevoorschijn.

Cocktails in Sevilla

Wie cocktails wilt drinken op stand gaat naar Hotel EME (Calle Alemanes, 27)  aan het plein waar ook de kathedraal staat. Dit hotel heeft een groot dakterras verspreid over verschillende Sevilliaanse pandjes. Met uitzicht op de kerktoren geniet je hier met de posh van Sevilla van een klassieke cocktail.

Cocktails in Sevilla2

Het cocktailglas

Is het achterhaald om een blog te schrijven over cocktailglazen in een tijd waarin omgetoverde blikken en potten op de bar gepresenteerd worden als de hipste cocktails? Waarin de gekste glazen en vreemdste variaties ontworpen worden? Waarin traditie niet meer bepalend is, maar originaliteit en creativiteit. Je hoort het al, dan is het juist leuk om erover te schrijven.

Klassieke cocktailglazen

Ook cocktails kennen een etiquette, zo zijn er een aantal klassieke cocktailglazen speciaal toegeschreven aan bepaalde cocktails.

Martini- en Margarita glas

Het chique, strakke, driehoekvormige cocktailglas is ontworpen voor de Martini. Een dun, elegant glas, waar geen ijs in hoort. Wil je wel een cocktail met ijs, stap dan over op een Margarita glas. Net als het Martini glas is deze smal onderaan en breed van boven, maar het Margarita glas heeft rondingen. De Martini en Margarita glazen staan beide op een pootje, dit zorgt ervoor dat je cocktail koud blijft, maar je handen niet.

MartiniglasMargaritaglas

Longdrink glas

Simpel, slank en hoog. Dit glas is geschikt voor heldere cocktails die je stirred. Serveer hierin de klassieke Long Island Ice Tea, de Cuba Libre, de Jameson Ginerale en Gin & Tonic.

Hurricane glas

Wie een kleurrijke, feestelijke cocktail kiest, krijgt waarschijnlijk een hurricane glas. In dit hoge, peervormige glas op een klein pootje hoort een Pina Colada of Blue Hawaii.

Tiki glas

Het meest uitgesproken glas blijft het Tiki glas: karakteristiek, vaak met een gezicht erin afgebeeld. Lees ook onze blog over de Tikicultuur.

Longdrink  pina-colada-smoothietikiglas

van links naar rechts: longdrink, hurricane en tikiglas. 

Nieuwkomers
Het koperen kopje

Dit is eigenlijk een klassieker, want zolang als de Moscow Mule bestaat drink je hem uit een koperen kopje. Maar het is geen klassieker, de koperen kop is terug van weggeweest. Deze drank is opnieuw ontdekt en daarmee terug in de horeca.

koperenkop
Jar

De jar komt bekend voor! Hij lijkt op een potje, maar het is zeker geen afdankertje uit de keuken. De Mason Jar boekt wereldfaam met hun glaswerk. En het is een bewust keuze: de jar gebruik je niet alleen voor cocktails, ook voor smoothies en salades.

images-6

Wijnglas

Wat we ook steeds vaker zien zijn grote bolvormige wijnglazen. Ideaal voor de zomer, met veel ijs. Je hand wordt niet koud, je cocktail niet warm en het ziet er stijlvol uit!

Rising Moon-Cocktails-4
Blikwerk

Laatst was ik Londen en toen kreeg ik wel een heel bijzondere creatie voorgeschoteld, een tinnen blik. Rietje is noodzakelijk, maar mij hoor je niet klagen zolang de inhoud goed is. Cocktailglas

 

De cocktailtechnieken van Rising Moon

De cocktailshakers van Rising Moon zijn altijd druk in de weer om de lekkerste cocktails te serveren. Gelukkig werken we met de beste spullen en cocktailtechnieken om voor jou in een hand omdraai je favoriete drankje klaar te maken. De drie meest gebruikte technieken bij Rising Moon zijn blenden, stirren en natuurlijk shaken!

Blenden
Met een blender kunnen we in een hoog tempo fruit, ijs en een drank tot een substantie pureren. Super snel en heel doeltreffend.
Wordt gebruikt voor: Lazy Laura, Aardbeiden Margarita

Vollt20140830-19-33-11

Stirren
Stirren is eigenlijk gewoon roeren, maar niet zomaar roeren natuurlijk. Roeren doe je in de kopje thee en koffie, niet in een cocktail. Met een lange chique barlepel roer je langs de rand van het glas om verschillende vloeistoffen met elkaar te mengen. Deze techniek wordt gebruikt voor heldere vloeistoffen die gemakkelijk mengen.
Wordt gebruikt voor: Vampierre, Moskou Mule

Shaken
Misschien wel de leukste manier om een cocktail te bereiden. Sommige dranken mengen niet goed genoeg met de stir methode, zoals voor zuivelhoudende dranken, stroperige siropen en sappen. Ideaal om je cocktail ijskoud te krijgen zonder dat je daarna hele blokkes ijs in je cocktail hebt. Je vult de metalen shaker voor driekwart met ijs, voeg de dranken toe, even flink shaken en daarna scheid je de vloeistof van het ijs met een Hawtrone-zeef.
Wordt gebruikt voor: Bitterzoet, Mojito, Caipirinha

IMG_9407

Bekijk hier nog eens ons hele cocktailmenu.

CHIN CHIN!

Mobiele cocktailbar by Rising Moon

5 klassieke cocktails toegelicht – Rising Moon

Rising Moon cocktails lopen uiteen van echte klassiekers tot originele innovatieve recepten. Voor het creëren van de perfecte cocktail heb je kennis, toewijding en liefde nodig. Onze cocktails worden uitsluitend bereid met de beste alcohol, Fentimans frisdrank en vers fruit. Shaken of stirred, onze cocktail barmannen en -vrouwen weten wel raad met jouw favoriete drankjes. Met passie, ervaring en kennis van ingrediënten worden de cocktails van Rising Moon op maat gemaakt. Wil je meer weten, proeven of zelf leren hoe je de perfecte cocktail maakt? Boek dan onze mobiele cocktailbar voor je feestje of ga voor een cocktailworkshop op locatie. In deze blog worden 5 klassieke cocktails toegelicht om alvast wat inspiratie op te doen:

1. Tequila SunriseCreative Commons Pixabay - mobiele cocktailbar Rising Moon

Eenvoudig, klassiek en het perfecte drankje voor een zwoele zomeravond. De Tequila Sunrise drinkt, zo zoet als ze is, gemakkelijk weg, terwijl de Mexicaanse tequila de nodige pit and durf toevoegt. Deze geliefde cocktail is niet alleen erg lekker, hij ziet er ook echt mooi uit met de kleuren van de zonsopgang zoals de naam al doet vermoeden. Van origine werd deze cocktail gemaakt met crème de cassis, limoensap en bruiswater maar tegenwoordig is het recept een mengeling van tequila, sinaasappelsap en grenadine. Hoe maak je de ultieme Tequila Sunrise? Meng 4 delen vers sinaasappelsap met 2 delen tequila en voeg vervolgens een deel grenadine toe voor het zonsopgang effect. Een scheutje limoensap maakt de cocktail nog lekkerder en een schijfje sinaasappel samen met een rode kers geven de finishing touch.

2. Pina Colada
Creative Commons Pixabay

Dit is de ultieme exotische cocktail! Wie denkt er nou niet meteen aan ananas en kokosnoot bij een tropisch eiland met palmbomen en een knalblauwe zee? Deze geurige longdrink cocktail ontstaat door het mengen van ananassap (vers natuurlijk!), kokosmelk, witte rum en crushed ice. De Pina Colada is de nationale drank van Puerto Rico, waar deze zoete, zomerse cocktail werd bedacht door een Caribische barman in 1954. Geen zomervakantie is compleet zonder het drinken van één (of meerdere) Pina Colada(s)!

3. Bloody Mary

Creative Commons Pixabay

De Bloody Mary is uniek, indringend, pittig en zeker niet voor iedereen! Tomatensap, wodka, tabasco, citroensap, worcestersaus, zout en peper: deze cocktail krijgt je wel klein! De combinatie van vitamines en wodka maakt dat de Bloody Mary het goed doet als brunch cocktail en ze kan een kater als bij toverslag laten verdwijnen. IJsblokjes en een stengel bleekselderij maken haar af. Wees voorzichtig met deze dame!

4. Mojito

Creative Commons PixaBay

De Mojito is misschien wel de meest geliefde cocktail over de hele wereld. Zowel onder vrouwen als mannen staat de Mojito zeker in de top 3 van favoriete alcoholische drankjes. Deze longdrink cocktail vindt zijn oorsprong in het Caribische Cuba waar het oorspronkelijk bedoeld was als medicijn. Een klassieke Mojito bestaat uit rum, limoen, munt bladeren, rietsuiker, bruis water en heel veel crushed ice. De muntblaadjes moeten flink fijn gestampt worden om het aroma van de bladeren vrij te laten komen. Dit in combinatie met de frisse smaak van limoen is subliem! Belangrijk: maak hem niet te zoet!

5. The Black RussianJohn Liu on Flickr

Deze klassieker is een perfecte cocktail om de koude, donkere wintermaanden mee door te komen. De Black Russian is een stoere short-drink-cocktail met als basis ingrediënten wodka en de koffielikeur Kahlua of Tia Maria. Daarnaast bestaat er ook de 'White Russian', een variant op de Black Russian. Deze cocktail is enorm in populariteit gestegen na de film The Big Lebowski, waarin de White Russian het favoriete drankje is van het hoofdpersonage, the Dude. Bij de witte versie van deze koffie cocktail wordt er een scheutje melk of room toegevoegd aan het recept, wat het drankje zachter maakt. Serveer deze cocktails met ijsblokjes in een tumbler glas.

Een mobiele cocktailbar op locatie?

Mobiele cocktailbar op locatie Rising Moon

Met de mobiele cocktailbar van Rising Moon kun je al deze klassieke cocktails, plus nog vele variaties op de originele recepten, uitproberen. Allemaal worden ze bereid met liefde en de fijnste ingrediënten. Wat dacht je van een klassieke Mojito met verse aarbeien? Heb je interesse in een cocktailworkshop of ben je op zoek naar een mobiele cocktailbar voor jouw eigen event of feestje? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rising Moon Gin Tonic

Gin Tonic: een cocktail met een geschiedenis

Gin Tonic is een geliefd drankje over de hele wereld. Een echte klassieker waar bitter en zoet elkaar vinden en blenden tot een harmonieuze mix. De geschiedenis van Gin Tonic gaat niet minder dan 400 jaar terug in de tijd, met voetstappen in Engeland, Nederland, India en Peru. Ja, het is echt waar!

Gin Tonic

Gin: de Engelse versie van jenever

Wat heeft Nederland ermee te maken? Nou, de Engelse gin is afgeleid van de Nederlandse jenever, een drankje dat onder Engelse soldaten in de 17e eeuw bekend stond als ‘Dutch Courage’. Het werd een geliefd drankje onder deze Engelse soldaten om moed in te drinken en al gauw gingen de Engelsen hun eigen versie van de Hollandse jenever produceren: gin. Het verschil met jenever is dat gin gemaakt wordt op basis van neutrale graanalcohol en jenever wordt gemaakt op basis van gerst.

Tonic: de redder in nood

De geschiedenis van de wederhelft van onze geliefde Gin Tonic is te vinden in India en Peru, en wederom begint het verhaal met Engelse soldaten. Tijdens de Britse kolonisatie van India, werden vele Engelse soldaten geteisterd door malaria. De redder in nood om deze ziekte te bestrijden en te voorkomen was Indian Tonic. Het hoofdingrediënt in de Indian Tonic was en is de koorts-werende kinine, een goedje verkregen uit de Zuid-Amerikaanse Kinine boom en hét ingredient dat de tonic zijn bittere smaak geeft. Het drankje was echter erg bitter, zo bitter, dat de soldaten het draaglijker maakten door het te mengen met suiker, limoen en gin. Zo ontstond de Gin Tonic: een natuurlijk malariamedicijn en nog lekker ook!

fever tree tonic

Gin Tonic

Hoewel de hoeveelheid kinine in de moderne tonic een stuk lager is, zijn de kern ingrediënten hetzelfde gebleven en het is nog steeds een uiterst populaire cocktail: simpel, klassiek, verfrissend en super lekker, zeker in de zomer.

fentimans tonicGin Tonic @ Rising Moon

Ook bij Rising Moon zijn we dol op de Gin Tonic. Met liefde en respect voor dit van origine als medicijn bedoeld drankje, bereiden wij onze Gin Tonic met de fijnste ingrediënten. De gin die wij schenken is VL92-Gin, duurzaam gestookt op Nederlandse bodem in Vlaardingen. Op zoek naar perfectie, is ook de keuze van de tonic van zeer groot belang. Wij hebben gekozen voor de tonic van Fentimans, een tonic gebaseerd op een eeuwenoud Engels familierecept. Mix VL92-Gin en Fentimans Tonic samen in een 1:3 verhouding en de ultieme Gin Tonic is het eindresultaat, topped off met veel ijs en een schijfje citroen.

Gin Tonic variatiesRising Moon varianten op de klassieke Gin Tonic

Niks leuker dan experimenteren met verschillende ingrediënten! Bij Rising Moon serveren we niet alleen de klassieke versie van de Gin Tonic, maar we hebben gezocht naar vernieuwende en verfrissende variaties. Wat dacht je van een Gin Tonic verrijkt met verse gember, komkommer of kruiden zoals salie en rozemarijn? Bij ons kun je ze allemaal proberen.

Tijd voor een Rising Moon Gin Tonic en een goede Chin Chin!