Alle blogposts in Cocktailtechnieken

Het cocktailglas

Is het achterhaald om een blog te schrijven over cocktailglazen in een tijd waarin omgetoverde blikken en potten op de bar gepresenteerd worden als de hipste cocktails? Waarin de gekste glazen en vreemdste variaties ontworpen worden? Waarin traditie niet meer bepalend is, maar originaliteit en creativiteit. Je hoort het al, dan is het juist leuk om erover te schrijven.

Klassieke cocktailglazen

Ook cocktails kennen een etiquette, zo zijn er een aantal klassieke cocktailglazen speciaal toegeschreven aan bepaalde cocktails.

Martini- en Margarita glas

Het chique, strakke, driehoekvormige cocktailglas is ontworpen voor de Martini. Een dun, elegant glas, waar geen ijs in hoort. Wil je wel een cocktail met ijs, stap dan over op een Margarita glas. Net als het Martini glas is deze smal onderaan en breed van boven, maar het Margarita glas heeft rondingen. De Martini en Margarita glazen staan beide op een pootje, dit zorgt ervoor dat je cocktail koud blijft, maar je handen niet.

MartiniglasMargaritaglas

Longdrink glas

Simpel, slank en hoog. Dit glas is geschikt voor heldere cocktails die je stirred. Serveer hierin de klassieke Long Island Ice Tea, de Cuba Libre, de Jameson Ginerale en Gin & Tonic.

Hurricane glas

Wie een kleurrijke, feestelijke cocktail kiest, krijgt waarschijnlijk een hurricane glas. In dit hoge, peervormige glas op een klein pootje hoort een Pina Colada of Blue Hawaii.

Tiki glas

Het meest uitgesproken glas blijft het Tiki glas: karakteristiek, vaak met een gezicht erin afgebeeld. Lees ook onze blog over de Tikicultuur.

Longdrink  pina-colada-smoothietikiglas

van links naar rechts: longdrink, hurricane en tikiglas. 

Nieuwkomers
Het koperen kopje

Dit is eigenlijk een klassieker, want zolang als de Moscow Mule bestaat drink je hem uit een koperen kopje. Maar het is geen klassieker, de koperen kop is terug van weggeweest. Deze drank is opnieuw ontdekt en daarmee terug in de horeca.

koperenkop
Jar

De jar komt bekend voor! Hij lijkt op een potje, maar het is zeker geen afdankertje uit de keuken. De Mason Jar boekt wereldfaam met hun glaswerk. En het is een bewust keuze: de jar gebruik je niet alleen voor cocktails, ook voor smoothies en salades.

images-6

Wijnglas

Wat we ook steeds vaker zien zijn grote bolvormige wijnglazen. Ideaal voor de zomer, met veel ijs. Je hand wordt niet koud, je cocktail niet warm en het ziet er stijlvol uit!

Rising Moon-Cocktails-4
Blikwerk

Laatst was ik Londen en toen kreeg ik wel een heel bijzondere creatie voorgeschoteld, een tinnen blik. Rietje is noodzakelijk, maar mij hoor je niet klagen zolang de inhoud goed is. Cocktailglas

 

Shaken or stirred?

James Bond heeft een buitengewone voorkeur om zijn dry martini 'shaken, not stirred' geserveerd te krijgen. Deze uitspraak is inmiddels bijna net zo beroemd als James Bond zelf. De bereiding van de martini blijft ondanks omstreden en een interessante vraag is: wanneer shake een cocktail en wanneer stir je een cocktail. Niet iedereen is net zo kieskeurig als James Bond, toch is het effect van de techniek van invloed op de cocktail. Hieronder een aantal vuistregels om rekening mee te houden als je zelf aan de slag gaat met cocktails.

RisingMoon-zw-22 kopie

 

Shaken

Het grootste voordeel van shaken is dat de cocktail kouder wordt. Door de dranken in een metalen shaker gevuld met ijs te shaken, koelt de inhoud sneller en beter. Shaken is daarnaast de beste methode om alle ingrediënten volledig te met elkaar te mengen. Wanneer ingrediënten verschillen in substantie en structuur is het raadzaam om te shaken, zoals troebele fruitsappen, romige zuivel, en stroperige suikersiroop. Rising Moon shaked onder andere de Mojito, Caipirinha en de Vampierre.

Stirred

Stir een cocktail wanneer de dranken van een zelfde dikte zijn. Denk aan frisdranken met alcohol. Alcohol en soda mixt gemakkelijk met enkele roerbewegingen. Bovendien, als een frisdrank koolzuur bevat is het sterk af te raden om te shaken want dat neemt de bruisend effect weg en het dreigt alle kanten op te spuiten. De Moscow Mule, Gin & Tonic en de Roze Fizz maakt Rising Moon met een stir beweging.

Stirred cocktails

Gember in cocktails

Gember is een van de mooiste producten die de aarde ons gegeven heeft. Het is gezond, lekker en multi-inzetbaar. Voeg gember toe aan baksels, drankjes, soepen, stoofpotten en curries. Hoe lang je gember kookt, hoe sterker de smaak wordt. Gember pept je lichaam op bij een verkoudheid en geeft je stoelgang een boost. Gember werkt ook ontgiftend. Drink gemberthee na een avondje cocktails drinken. Zo komt je lichaam weer in balans en het helpt tegen een misselijk gevoel. Of wees een stapje voor, voeg gember toe aan je cocktail. Hartstikke lekker en ook een beetje functioneel.

Gemberbier

Gemberbier is een gemberfrisdrank die in tegenstelling tot de naam doet vermoeden geen bier bevat. Het is juist een goed alcoholvrije alternatief. Gemberbier is een gefermenteerde vloeistof bestaande uit water, suiker, gember en gist. Door de inhoud voor een lange periode weg te zetten fermenteert het goedje en zo krijgt gemberbier zijn sterke smaak en ontstaat er koolzuur.
Cocktails met gemberbier zijn populair. De Rising Moon bar serveert bijna altijd de Moscow Mule en de Dark ’n Stormy. Je kunt heel makkelijk zelf gemberbier namaken door een siroop te maken van gember, rietsuiker en water in te koken. Breng een liter water aan de kook met flink veel suiker en gember en laat het zachtjes inkoken. Proef ondertussen of de gember goed op smaak is: zoet van de suiker en een sterke gembersmaak. Leng de siroop aan met bruiswater en klaar!

Verse gember in je cocktail

Je kunt ook verse gember toevoegen aan je cocktail. Dat doen wij bij onze gin & tonic van VL-92. Het gevulde glas met gin, tonic en ijs maken we af met dunne stukjes gember.

Gember

Aan de slag met cocktails

Een scheutje drank, wat limoensap, schepje suiker, beetje roeren en nog wat shaken. Cocktails maken is net als koken. Er is een recept, maar een cocktail maak je op gevoel. Ook drinkt de een zijn cocktail zoeter dan de ander. Smaken verschillen, onder drinkers en onder de makers. Hoogste tijd voor een interne Rising Moon Workshop voor gevorderden. Afgelopen woensdag 25 november kwam het hele Rising Moon Team samen in een uitgestorven Melkweg om aan de slag te gaan met onze eigen cocktails.

Aan het woord was Laura. Alweer tien jaar geleden hebben zij en Omar samen Rising Moon opgezet en de cocktails bedacht. Als bedenker van de cocktails weet zij als geen ander hoe ze moeten smaken. Het oude receptenboekje werd weer uit de kast gehaald en we gingen aan de slag met cocktails.

We maakten de Caiprinha en de Vampierre, we proefden het verschil tussen twee verschillende gin & tonics, we hadden discussies of er crushed ijs of blokjes ijs in de blender gaat voor de Aardbeien Margarita. Tips en trucs werden onderling uitgedeeld en het zo werd het nog een lange avond met heel veel cocktails.

Wil jij ook zelf aan de slag met cocktails? Dat verzorgen we ook. Samen met jou gaan maken we je favoriete cocktail, precies op smaak zoals jij hem lekker vindt.

Aan de slag met cocktails

Zelf aan de slag met cocktails

Aan de slag met cocktails